П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Мільярдер Ілон Маск припустив, що конфлікт на Близькому Сході та російська агресія проти України можуть перерости у Третю світову війну, й заявив, що Америка вже не має такої ж військової сили, як колись, у порівнянні з іншими державами.

"Ми повинні знайти спосіб досягти миру в Україні, і я думаю, що нам потрібно відновити нормальні відносини з Росією", – цитує слова Маска під час онлайн-дискусії у мережі Х (Twitter) газета Wall Street Journal.

Керівник Tesla й SpaceX заявив, що пріоритетом політики США має бути "уникнення Третьої світової війни" і недопущення ситуації, коли"регіональний конфлікт швидко стає глобальним", пише Globelynews.

На думку одного з найбагатших людей світу, нинішня ситуація може змусити Кремль піти на більший альянс із Пекіном й Тегераном, й у глобальному конфлікті, вважає Маск, союз між Росією, Китаєм та Іраном може перевершити Захід.

"Ми не маємо величезної переваги в промисловій могутності, – сказав він, переконуючи, що Росія зі значними сировинними ресурсами й Китай з індустріальною потужністю – потужне поєднання. – Основою війни є економічна потужність, особливо промислове виробництво, тобто скільки танків, гармат і безпілотників ви можете зробити відносно іншої сторони".

В онлайн-дискусії із Маском участь взяв і висуванець у кандидати від Республіканської партії на виборах президента 2024 року Вівек Рамасвамі. Він також припустив, що в разі Третьої світової війни "США, як ми їх знаємо, припинять існування". Рамасвамі уже висловлювався проти допомоги США для України і наполягав на тому, щоб Білий дім зосередився на внутрішніх проблемах країни.

Як раніше повідомляв Голос Америки, Маск відмовився виконати прохання Києва включити покриття Starlink під час атаки українських сил у незаконно анексованому Криму. Пояснюючи це рішення, Маск, зокрема вказав, що це не був наказ Вашингтона, й порівняв атаку українців на півострів із нападом японських військ на військову базу Перл Харбор. Експерти припускають, що на мільярдера впливала російська пропаганда та наративи крайньо правого середовища США.