Понеділок, 30 Вересня, 2024

Якщо Україні не вдасться розблокувати експорт зерна, потужностей для зберігання нового врожаю може не вистачити. Частина продукції може бути втрачена.

Про це в коментарі РБК-Україна сказала Єлизавета Малишко, провідний експерт компанії "УкрАгроКонсалт".

"На початок липня у нас буде десь 20 млн тонн залишків зерна. Наразі перспективи врожаю досить непогані. Ми зберемо десь 55 млн тонн зерна, якщо ситуація залишиться така, як зараз", – сказала вона.

За її словами, ситуація постійно змінюється, тому прогнози краще робити, виходячи з поточних обставин.

Малишко повідомила, що на сьогоднішній момент максимальні об'єми аграрного експорту – 1,7 млн тонн на місяць, це те, що Україна може вивозити, включаючи олію, шроти, зерно.

"Тобто ми виходимо на 1 липня з 20 млн тонн залишків, 55 млн тонн нового врожаю, усього 75 млн тонн. Це зерно буде надходити поступово з інтервалом 2 місяці. Внутрішнє споживання у нас 1,5 млн тонн на місяць. Тобто до того часу, поки прийде пізнє зерно, ми з'їмо десь 3 млн тонн і 3 млн тонн відправимо на експорт", – сказала вона.

Малишко зазначила, що у досить короткі строки приблизно 69 млн тонн зерна потрібно буде десь розмістити. Водночас для стаціонарного зберігання в Україні є потужності на 47 млн тонн на сертифікованих елеваторах. Крім того, 15-17 млн тонн, максимум 20 млн тонн можна зберігати на полі у рукавах.

"Тобто ми виходимо десь на межі. Але це тільки зерно. А є ще олійні культури, яких буде ще 15-17 млн тонн та які також потрібно десь зберігати. Плюс потрібні ємності для продуктів переробки", – сказала вона, зазначивши, що таким чином близько 20 млн тонн фермери вимушено зберігатимуть у тимчасових умовах.

Експерт відзначила, що модульні системи для зберігання існують, але їх можна буде побудувати максимум на 6 млн тонн. "Але, нажаль, щоб зберігти цей урожай повністю, цього буде недостатньо", – сказала Малишко.

Вона вважає, що навмисно зерно навряд чи будуть знищувати, але воно просто може пропасти через погані умови зберігання на полях. "Якщо це зерно буде зберігатися в зіпсованих рукавах, втрати можуть бути", – повідомила експерт.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Мінагрополітики розглядає можливість організації мобільних сховищ, що дозволить Україні збільшити обсяги для зберігання на 10-15 млн тонн.

Нагадаємо, Україна цього року через війну втратить чверть площ до збирання зернових. Врожай скоротиться на приблизно на третину – до 55 млн тонн.

Термінові і важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.