П’ятниця, 25 Жовтня, 2024

Наразі немає підстав для прогнозування ціни картоплі у 50 грн/кг, оскільки поточна ціна вже покриває собівартість і дозволяє імпорт. Таке переконання під час брифінгу висловив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.
"Наразі ціни на картоплю такі: 20 грн/кг – оптова ціна, та 30 грн/кг – в роздрібі, які є сталими протягом двох тижнів. Ми вважаємо, що вони не будуть змінюватись. Підстав для ціни 50 грн/кг немає. Теперішня ціна є достатньою, щоб покривати собівартість навіть в умовах зменшення врожайності, а також вона дозволяє імпортувати", – сказав Висоцький.

За його словами, врожай картоплі порівняно до минулого року зменшився на 18%, або на 4 млн т, що є суттєвим в перерахунку на країну. Зменшення врожаю він пояснює впливом засухи, що також вплинуло і на ціни.
Разом з тим Висоцький дав роз'яснення щодо спекуляції на темі імпорту. Україна імпортує незначні обсяги картоплі в порівнянні з вітчизняним виробництвом. Тому декілька десятків тисяч тонн імпортованої картоплі достатньо для стабілізації зростання цін і навіть його зупинки.
Крім того, за словами урядовця, підстав для подешевшання також немає. Теперішня ціна буде орієнтиром з певним потенційним подорожчанням вже ближче до весни на 15%, адже додадуться накладні витрати на зберігання.