Середа, 16 Жовтня, 2024

Нещодавно Верховна Рада схвалила законопроект №9665, який посилює відповідальність – збільшує штрафи – за незаконний збір дикорослих плодів, горіхів, грибів, ягід та деякі інші правопорушення у сфері лісокористування.
Про це говорить відповідний документ.
Які покарання та за що саме світять українцям
Проект закону №9665 вносить низку змін і доповнень до Кримінального кодексу (ККУ) та Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) – щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини.
Ініціатори законопроекту вважають, що його реалізація дозволить забезпечити ефективний правовий захист довкілля від незаконного вирубування, пошкодження або знищення дерев чи чагарників, а також їх незаконного обігу.
Йдеться, зокрема, про притягнення громадян до відповідальності за порушення правил вирубування, пошкодження чи знищення дерев або чагарників.

Так, документ доповнює КУпАП новою статтею 652, яка передбачає встановлення адміністративної відповідальності:
або за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів (які підтверджують законність походження дерев, чагарників або деревини) або з такими документами, які було підроблено, одержано незаконним шляхом або з такими документами, які містять завідомо неправдиві відомості
Такі порушення каратимуться накладанням штрафу:
на громадян – у розмірі від 510 до 15 300 грн на посадових осіб – у розмірі від 3 400 до 15 300 грн
Також законопроект доповнює ККУ новою статтею 246-1, що передбачає встановлення кримінальної відповідальності за вищезгадані правопорушення, вчинені у значному розмірі.
За це недобросовісних громадян можуть покарати:
або накладанням штрафу від 34 000 до 51 000 грн або обмеженням волі на строк до 3 років
Крім того, документ посилює відповідальність:
за порушення правил збору дикорослих плодів, горіхів, грибів та ягід (штраф для громадян може становити від 425 до 850 грн, а для посадових осіб – від 1 700 до 5 100 грн) за незаконне вирубування, пошкодження, знищення дерев чи чагарників, що заподіяло істотну шкоду (штраф може становити від 34 000 до 85 000 грн) за незаконне вирубування, пошкодження, знищення дерев чи чагарників на заповідних територіях (штраф може становити до 170 000 грн)
До того ж закон передбачає покарання за незаконну вирубку дерев в умовах воєнного стану. За це порушників можуть позбавити волі строком до 10 років
Спалювання сухої трави чи інших відходів
Нагадаємо, раніше ми розповідали, що в Україні забороняється спалювати відходи рослинного, а також побутового та промислового походження.
За такі дії, що не лише загрожують природі пожежами, але й негативно впливають на якість повітря, громадянам можуть виписати штраф.
У разі виявлення такого правопорушення, інспектори складають протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) і за порушення вимог Правил благоустрою.
Навіть якщо інспектори зафіксують залишки згарища – це вже може бути підставою для того, щоб притягнути до відповідальності власника домоволодіння.
Крім того, за пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом громадянам загрожує кримінальна відповідальність.
При підготовці матеріалу було використано такі джерела: Верховна Рада України, проект закону №9665, Кодекс України про адміністративні правопорушення.