Четвер, 10 Жовтня, 2024

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про підвищення податків. За проголосували 247 народних депутатів, стало відомо з трансляції Олексія Гончаренка.
Одна з поправок встановила військовий збір для військових на рівні 1,5% (пропонували 5%). Загалом же законопроєкт (у версії після комітету):

збільшує військовий збір з 1,5% до 5%
розширює військовий збір для ФОП
передбачає сплату банками 50% від цьогорічного прибутку
збільшує МПЗ для земель
передбачає сплату 25% прибутку фінустановами
впроваджує помісячну звітність з ПДФО (з січня 2025) – раніше говорили, що це потрібно для "економічного бронювання"
збільшує ренти на видобуток щебня
звільняє від оподаткування кешбек

Серед "слуг народу" за проголосували 192 депутати, "Платформи за життя і мир" – 18, один з "Голосу", 13 з "Відновлення України", чотири з "За майбутнє" і 15 "Довіри".
Підвищення податків в Україні
Цього року Україні не вистачає для фінансування армії 500 млрд гривень. Отримати ці кошти від міжнародних партнерів не можна, тож вирішили підвищити податки. У липні уряд запропонував відповідний законопроєкт. Профільний комітет розробив альтернативний на основі пропозицій уряду, але для його ухвалення забракло двох голосів.
Документ виносили на повторне перше читання, і, зрештою, проголосували в першому читанні.
Загалом для пошуку додаткових надходжень до бюджету, за словами прем'єр-міністра, розробили чотири кроки. Один з них – так зване економічне бронювання, або, як це назвали в уряді, принцип "воюй або працюй".
Міністр фінансів Сергій Марченко говорив, що підвищення податків вплине на бізнес, але всі інші можливості держава вже вичерпала.