Неділя, 29 Вересня, 2024

Німецьке видання Der Spiegel провело дворічне журналістське розслідування підриву газопроводів Північні потоки. Журналісти стверджують, що операцію схвалив ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.
Der Spiegel стверджує, що диверсійний загін складався з кількох українських водолазів, майже всі з яких були цивільними. Видання вважає, що операцію очолив і спланував колишній агент української розвідки Роман Червінський. Українець зібрав команду і навчив її, стверджує видання.
За даними видання, вартість операції становила майже $300 тисяч і фінансувалася, за словами інсайдерів, із приватних джерел. Операцію схвалив Залужний, а президента Володимира Зеленського не поінформували, стверджують джерела. Спроби США зупинити операцію провалилися, йдеться в матеріалі.
За інформацією німецького видання, підготовка операції почалася за кілька років до повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

На першому етапі командування шукало водолазів, здатних працювати на глибині до 100 метрів і готових піти на серйозний ризик для здоров’я, стверджує видання. В операції, за даними видання, брала участь команда у складі кількох чоловіків і однієї жінки, які діяли під вигаданими іменами.
Вони заклали кілька вибухових пристроїв на трубопроводи, що проходять дном Балтійського моря і підірвали три з чотирьох труб Північного потоку-1 і Північного потоку-2, ідеться в матеріалі. Журналісти стверджують, що група використовувала вітрильну яхту Андромеда.
У ніч на 26 вересня 2022 року три з чотирьох ниток газопроводів Північний потік-1 і Північний потік-2 було зруйновано вибухами на дні Балтійського моря в нейтральних водах. Обидва газопроводи в цей час не працювали, але були заповнені технічним газом.
Польща та Україна звинуватили у вибухах Росію, кремлівський режим зі свого боку звинуватив «англосаксів» і заперечував свою причетність.
Німецькі ЗМІ з посиланням на джерела стверджували, що яхта, яку використовувала група ймовірних підривників, належить громадянам України. Також ЗМІ повідомляли, що один із чоловіків, який орендував яхту, живе в Україні.
Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна не має жодного стосунку до підриву газопроводів.
«Я президент і віддаю відповідні розпорядження. Нічого подібного Україна не робила. Я б ніколи так не діяв», — сказав президент Володимир Зеленський у червні 2023 року.
У лютому 2024 року данські правоохоронці закрили розслідування вибухів на газопроводах Північний потік-1 і Північний потік-2 через відсутність підстав для порушення кримінальної справи. Аналогічне рішення ухвалила і Швеція.