Неділя, 13 Жовтня, 2024

Служба безпеки України (СБУ) затримала капітана вантажного судна під прапором Африки. Він вивозив з тимчасово окупованого Криму українське зерно.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на СБУ.

"Служба безпеки затримала в акваторії Одеської області іноземне вантажне судно та його капітана, який працював на РФ. Корабель ходив під прапором однієї з країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення окупантів на вивезення українського зерна з тимчасово окупованого Криму", – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, протягом 2023-2024 років судно неодноразово пришвартовувалось до морського порту Севастополя, щоб забрати награбовану агропродукцію.

"Потім корабель транспортував вантаж до Близького Сходу для продажу на користь країни-агресора. Для маскування злочину капітан періодично вимикав GPS-трекер судна та вносив недостовірні відомості до журналу маршрутів і стоянок плавзасобу", – розповіли в СБУ.

У такий спосіб він допомагав загарбникам вивозити багатотонні партії українського зерна, викраденого з тимчасово окупованих регіонів на півдні України.

Що відомо про капітана корабля

Як додали в СБУ, капітаном вантажного судна є громадянин однієї з країн Південного Кавказу. Крім нього до складу екіпажу корабля входили ще 12 іноземців.

Під час обшуку на борту судна виявлено документи, засоби навігації та інші речові докази злочинної діяльності. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років позбавлення волі.

У межах кримінального провадження судно відбуксировано на Одещину та рішенням суду арештовано.

Вивезення РФ краденого українського зерна

Після масштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року російські окупанти почали масово вивозити зерно з тимчасово окупованих регіонів – Запорізької, Херсонської областей та Криму.

Наприклад, нещодавно із порту Маріуполя окупанти вивезли ще одну партію українського зерна. Зокрема, із нової партії врожаю зернових уже вивезено понад 80 тисяч тонн.

Крім того, раніше повідомлялося, що окупанти використовують Керченський міст для вивезення крадених корисних копалин із окупованих територій України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.