Вівторок, 1 Жовтня, 2024

До липня в Україні оновлять перелік об'єктів критично важливої інфраструктури, де не вимикатимуть світло. Крім того, пропонується розділити об'єкти за сезонами.
Про це говорить заява голови Держенергонагляду Руслана Слободяна.
Він зазначив, що створення переліку об'єктів – це копітка робота, яка потребує аналізу умов електропостачання сотень споживачів. Ймовірно, до 1 липня процес буде завершено.
"Наразі в багатьох областях з переліку об’єктів з гарантованим електропостачанням вже виключено десятки, а в деяких областях – понад сотню споживачів. Логіка процесу в тому, що важливо віднайти баланс і захистити об'єкти критичної інфраструктури від відключень, водночас не створюючи надмірного навантаження на інших", – сказав Слободян.

За його словами, пропонується розділити об'єкти інфраструктури за сезонами – на літній та зимовий. В уряді пояснюють, що зараз до переліку включені об'єкти, що надзвичайно важливі упродовж опалювального періоду, але влітку не працюють.
Також розглядається можливість ручного перемикання у застосування графіків відключень, як це було взимку 2022-2023 років. Таке перемикання здійснюється у мережі середньої напруги 10 кВ.
"На жаль, на сьогодні не всі мережі у нас повністю автоматизовані й далеко не всі частини мережі можна вимикати та вмикати дистанційно. Іноді потрібно виїхати в якийсь розподільний пункт і там вже на місці вимкнути частину лінії. Це, звичайно, потребує додаткових зусиль операторів системи розподілу", – додав Слободян.

На його думку, у серпні можна очікувати зменшення обмежень, враховуючи закінчення ремонту на деяких енергоблоках АЕС та зменшення кількості об’єктів з гарантованим електропостачанням.
Ситуація зі світлом в Україні
Російські окупанти протягом останніх місяців завдали серйозних пошкоджень українській енергетиці. Була пошкоджена низка теплоелектростанцій, енергомережі та інші важливі об'єкти енергетики.
У зв'язку з цим в Україні почали знову запроваджувати графіки відключень світла. Сьогодні, 19 червня, протягом всієї доби діють стабілізаційні відключення.