Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Під час удару по Криму 23 березня міг бути пошкоджений ще один російський корабель – "Іван Хурс". Він може стати третім у списку після пошкодження ВДК "Ямал" та "Азов".

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву речника Військово-морських сил України Дмитра Плетенчука в ефірі "Радіо Свобода".

"Ця інформація (про пошкодження кораблів РФ, – ред.) потребує деякого часу для того, щоб її верифікувати повністю. Ми її подаємо також виважено. Я сьогодні тільки зранку підтвердив, що обидва корабля ("Ямал" та "Азов", – ред.) пошкоджено. Зараз так само стоїть питання про пошкодження "Івана Хурса". Ця інформація так само верифікується", – розповів він.

За його словами, є така підозра, що цей корабель також отримав пошкодження.

"Станом на зараз можемо підтвердити, що обидва ВДК отримали пошкодження, їх характер встановлюється, один з них одразу відправився на ремонт", – додав спікер.

Коментуючи важливість ураження кораблів РФ, Плетенчук зазначив, що з 13 кораблів РФ на початок повномасштабного вторгення, в строю залишається три.

Що відомо про "Івана Хурса"

"Іван Хурс" проекту 18280 (судно зв'язку) – російський середній розвідувальний корабель ближньої, далекої морської та океанської зони. Перший серійний та один із двох кораблів проекту 18280. У завдання корабля входить забезпечення зв'язку та управління флотом, ведення радіорозвідки та радіоелектронної боротьби. Корабель названо на честь начальника Розвідувального управління Головного штабу ВМФ СРСР у 1979-1987 роках – віце-адмірала Івана Хурса.

Удари по "Ямалу" та "Азову"

23 березня у тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи, зокрема, у Севастополі. OSINT-аналітики зазначали, що у Севастополі міг бути уражений великий вузол зв'язку Чорноморського флоту Росії.

У російських Telegram-каналах 24 березня з'явилася інформація, що в Севастополі був вражений "добре замаскований командний пункт, в якому під час удару перебувало понад два десятки офіцерів".

Пізніше цього ж дня в Генштабі ЗСУ розповіли, що Сили оборони України завдали ударів по об'єктах російських окупантів у Севастополі. Було знищено два десантні кораблі РФ – "Ямал" і "Азов" і центр зв'язку.

25 березня у ГУР розповіли, що пошкодження російського БДК "Ямал" є критичними. У свою чергу, спікер ОК "Південь" Наталія Гуменюк розповіла, що через удар по "Ямалу" та "Азову" суттєво постраждали російські логістика та управління військами.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.