Понеділок, 30 Вересня, 2024

Є низка причин, які унеможливлюють проведення виборів в військовий час. Серед них, наприклад, потреба в відповідних змінах у законодавстві й не тільки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на президента України Володимира Зеленського в інтерв'ю Cinque minuti.

"Для того, щоб провести вибори в військовий час в Україні треба змінити відповідне законодавство. У військовий час не можна проводити вибори. Це перше", – пояснив президент.

За словами Зеленського, серед інших причин:

  • важлива повага до військових, які наразі перебувають на фронті й також повинні мати право на волевиявленні під час виборів;
  • необхідна окрема інфраструктура, яка дозволить брати участь у голосуванні 7 мільйонам українців, які наразі перебувають закордоном.

Вибори в Україні

В кінці липня 2023 року спікер Верховної ради Руслан Стефанчук пояснював, що Конституція України не забороняє проведення виборів під час війни. Водночас заборона міститься саме в законі "Про правовий режим воєнного стану". У тому ж числі це стосувалось й парламентських виборів, які повинні були відбутись 29 жовтня того ж року. Президентські вибори планувались вже в кінці березня 2024 року.

На початку лютого секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов застерігав про те, що російська пропаганда використовуватиме тему виборів президента для розхитування України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.