Понеділок, 30 Вересня, 2024

Експорт товарів та послуг з України у 2024 році може зрости на 9%, оскільки позитивні зрушення за цим напрямком почали відбуватися в останні місяці 2023 року. Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки Юлія Свириденко.
За словами Свириденко зростання ексопрту обумовлене відкриттям альтернативного морського коридору, запуск механізму страхування суден від воєнних ризиків та налагодження річкової логістики на Дунаї.
"Логістика і далі є ключем для українського експорту. З усіма проблемами і викликами Україна експортувала 99,8 млн тонн товарів. Це на 112 тисяч тонн більше, ніж у 2022 році. Водночас вартість експорту була на 18,7% меншою, ніж роком раніше – 35,8 млрд доларів. Це один з найнижчих показників за останнє десятиліття", – зазначила Свириденко.

Міністр також додала, що Уряд працює над тим, щоб посилити експортну логістику системами ППО та пошуком нових шляхів вивезення товарів і послуг. Бо тільки так можна забезпечити гнучкість та маневреність у разі нових викликів, щоб зберегти позитивні тенденції.
У міністерстві прогнозують, що за нинішніх умов у наступні роки експорт зростатиме. На 9% у 2024, 19,4% у 2025 та 20,6% у 2026 році. Глобальна ж мета – повернути обсяги вивезення українських товарів та послуг на рівень 2021 року.
Завдяки запуску морського коридору в грудні 2023 року Україна експортувала 7 млн 340 тис тонн тон товарів. Зокрема, зріс експорт металу – на 40% напівфабрикатів та на 45,3% прокату плоского.
Ще одним важливим рішення для збільшення обсягів експорту стало запровадження унікального механізму страхування суден від воєнних ризиків.
Водночас через польське блокування скоротився експорт автотранспортом – на 18,3% менше в грудні, ніж у листопаді. Хоча за підсумками року скорочення незначне -0,7%.