Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Британський міністр оборони Ґрант Шапс оголосив, що Велика Британія разом з Норвегією будуть очолювати міжнародні зусилля на підтримку військово-морського флоту України і підтвердив, що британці передадуть українцям два кораблі призначені для виявлення морських мін.

У Лондоні кажуть, що нова так звана «військово-морська коаліція» для України, яка була узгоджена на нещодавній нараді держав – донорів допомоги Україні, забезпечуватиме довготермінову підтримку, надаючи оснащення і допомагаючи з навчанням, щоб посилити безпеку в Чорному морі.

В офіційному британському повідомленні не подано часові рамки передачі двох кораблів, але сказано, що йдеться про тральники класу Sandown, придбання яких буде оголошено 11 грудня британським і норвезьким міністрами оборони.

«Ці тральники дадуть можливість Україні краще оберігати життя людей в морі і відкрити необхідні експортні шляхи, які були дуже обмежені відтоді, як Путін розпочав незаконне повномасштабне вторгнення», – процитовано міністра Шапса в офіційному британському повідомленні.

Там також сказано, що коаліція допомагатиме Україні швидко розбудовувати сили флоту і морської піхоти, зокрема патрульні кораблі та інші плавзасоби для захисту морського узбережжя й річкових шляхів.

Британія і Норвегія опинилися серед групи країн, які разом зі США та іншими надають найбільшу військову допомогу Україні для захисту від російської агресії.