Субота, 12 Жовтня, 2024

Росія намагається повернути озброєння, яке вона раніше експортувала іншим країнам, включно із Пакистаном, Білоруссю, Єгиптом та Бразилією, щоб поповнити запаси власної зброї, які вона втратила у війні проти України. Про це посилаючись на власні джерела повідомляє видання The Wall Street Journal у матеріалі за 8 листопада.

У матеріалі The Wall Street Journal з посиланням на три джерела йдеться про те що у квітні минулого року делегація російських посадовців відвідала Єгипет та запросила в президента Єгипту Абдель Фаттаха аль-Сісі повернути Росії понад 100 двигунів від російських гелікоптерів. Видання наголошує, що президент Єгипту погодився на прохання Росії, а поставки 150 російських двигунів з Єгипту ймовірно розпочнуться вже наступного тижня.

Росія десятиліттями продавала літаки, ракети та системи протиповітряної оборони своїм давнім клієнтам, а тепер, наголошує видання, Росія протягом року проводила переговори з представниками Пакистану, Білорусі та Бразилії, намагаючись придбати в них двигуни для російських ударних і транспортних вертольотів, які українські сили знищили під час війни Росії проти України.

Через війну Росія пожертвувала частиною свого своїх прибутків з експорту озброєнь. Зокрема, у матеріалі WSJ з посиланням на джерела йдеться про те, що зброю, призначену для Індії та Вірменії, зараз відправляють на лінію фронту в Україну.

Видання наголошує, що спроби повернути озброєння відповідає намірам Росії наростити власне виробництво боєприпасів, запчастин і систем озброєння для підтримки війни проти України. “Російська військова машина також придбала більше боєприпасів від своїх партнерів, включаючи боєприпаси з Північної Кореї”, – йдеться у WSJ.

Нагадаємо, як повідомляв Голос Америки минулого тижня, Росія, ймовірно, втратила чотири пускові установки ЗРК С-400 на окупованих територіях протягом одного тижня. Про це заявляла розвідка Великої Британії у пості в соцмережі X. Британська розвідка відзначає, що Росія давно віддає перевагу масштабним, високотехнологічним системам ЗРК великої дальності як ключовому компоненту своєї військової стратегії.

Як зауважував раніше очільник української розвідки Кирило Буданов у інтерв'ю виданню Drive під час перебування у Вашингтоні у вересні, успішні атаки України на російські об’єкти в окупованому Криму негативно впливають на продажі російських систем ППО.

У 2017 році Туреччина заплатила близько 2,5 мільярда доларів за придбання систем С-400. За інформацією Reuters, Вашингтон виступав проти угоди, а також попросив Анкару передати системи Україні. Через рік Індія наслідувала цей приклад, погодившись заплатити близько 5,5 мільярда доларів за 5 систем С-400. Цього ж року, Індія заявляла, що стурбована тим, що вторгнення Росії в Україну може вплинути на поставки від російського постачальника оборонного обладнання до Індії.

Дивіться також: Британська розвідка про ймовірні втрати Росією чотирьох ЗРК протягом одного тижня