Неділя, 29 Вересня, 2024

Сполучені Штати та Норвегія зустрілися 30 жовтня 2023 року на американо-норвезькому форумі з питань енергетики та клімату, щоб обговорити ключові двосторонні пріоритети та спільні інтереси, зокрема енергетичну допомогу Україні, європейську енергетичну безпеку, перехід до чистої енергії, йдеться у спільній заяві урядів США та Норвегії.

У форумі взяли участь низка високопосадовців профільних міністерств.

Учасники форуму обмінялись думками щодо пріоритетів енергетичної політики, включаючи забезпечення надійних поставок нафти та газу відповідно до їхніх зобов’язань за Паризькою угодою. Посадовці також адресували питання посилення підтримки України, впливу російської війни на постачання енергоносіїв, сприяння розробці технологій відновлюваної енергетики та декарбонізації.

У спільній заяві учасники форуму наголосили, що Норвегія є провідним постачальником природного газу в країни Європи, випередивши Росію в 2022 році. Норвегія також є важливим постачальником нафти в Європу. Минулого року майже 70 відсотків експорту зрідженого газу із США досягло європейських ринків. Завдяки поставкам зі США та Норвегії, наголошується в заяві, Європі у 2022 році вдалось уникнути відключень електроенергії та навіть підвищення цін на енергію.

«Сполучені Штати та Норвегія є провідними донорами України в енергетичному секторі та спільно зробили значний внесок після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року. Наразі Норвегія надала приблизно 350 мільйонів доларів США фінансування через Європейський банк реконструкції та розвитку на ремонт інфраструктури та закупівлю природного газу та постачає Україні електрообладнання та генератори. Норвегія також надала приблизно 300 мільйонів доларів США на підтримку інфраструктури через Світовий банк, значна частина яких приносить користь енергетичному сектору, і близько 28 мільйонів доларів на ядерну безпеку», – йдеться у заяві сторін.