Неділя, 29 Вересня, 2024

Данська пивоварна компанія Carlsberg (“Карлсберг”) заявила у вівторок, 31 жовтня, що вона розірвала будь-які зв’язки зі своїм дочірнім бізнесом в Росії, а також відмовляється укладати угоду з російським урядом, яка б легітимізувала незаконну, на її думку, конфіскацію активів компанії, здійснену урядом РФ в липні цього року. Про це повідомляє мережа CNN.

Carlsberg, як і багато інших іноземних компаній, намагалася продати свої російські активи з минулого року внаслідок вторгнення Росії в Україну та введення західних санкцій проти Росії. У червні 2023 року компанія оголосила, що знайшла покупця для своєї російської пивоварні “Балтика”, якою Carlsberg володіла з 2000 року, повідомляє агентство AFP.

У липні президент Росії Володимир Путін наказав арештувати частку Carlsberg у “Балтиці”, фактично віддавши її у власність держави, додає AFP.

“Немає жодного способу обійти той факт, що вони вкрали наш бізнес у Росії, і ми не збираємося допомагати їм, щоб це виглядало легітимним”, — сказав Якоб Ааруп-Андерсен, який обійняв посаду генерального директора Carlsberg у вересні цього року, зазначає CNN.

“Наразі ми не бачимо шляху до переговорного рішення щодо виходу з Росії. Ми відмовляємося бути примушеними до угоди на неприйнятних умовах, виправдовуючи незаконне поглинання нашого бізнесу”, — йдеться в заяві компанії, яку цитує AFP.

Загалом Carlsberg володіла вісьмома пивоварнями в Росії й наймала 8400 працівників в цій країні. У 2022 році Carlsberg списала вартість “Балтики” за 9,9 мільярда данських крон (приблизно 1,41 мільярда доларів), повідомляє CNN.

Раніше у жовтні Carlsberg розірвала ліцензійні угоди з “Балтикою”, які дозволяли останній виробляти й продавати продукцію Carlsberg в Росії. При цьому “Балтиці” буде дозволено розпродати наявні запаси продукції до квітня 2024 року.

“Коли ці ліцензії закінчаться наприкінці пільгового періоду, їм більше не дозволено буде виробляти жоден з наших продуктів. Звичайно, я не можу гарантувати, що це станеться, але це наші очікування”, – заявив Ааруп-Андерсен, якого цитує CNN.

Росія була одним із найбільших ринків Carlsberg, на неї припадало дев’ять відсотків прибутку у 2021 році, і вихід з цієї країни привів Carlsberg до збитків у чистому вираженні у 2022 році, додає AFP.

Також, як повідомляла раніше CNN, голландська пивоварня Heineken завершила вихід з Росії через 18 місяців після того, як Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, продавши свій бізнес в Росії за 1 євро, про що компанія оголосила в п’ятницю, 25 серпня 2023 р.