Неділя, 29 Вересня, 2024

Міністерство оборони в результаті вибіркової перевірки виявило зловживань на 123 млн грн із виплат військовослужбовцям, які не брали участі в бойових діях і не виконували бойових завдань.
"Служба внутрішнього аудиту Міноборони вибірково перевірила приблизно 40 військових частин та встановила, що більш як 123 млн грн додаткової винагороди виплатили людям, які не брали участі у бойових діях та не виконували жодних бойових завдань", – повідомляють в міністерстві.

Перевірки виявили, що командири деяких військових частин надто вільно тлумачили такі терміни, як "бойові дії" та "бойове (спеціальне) завдання", і виплачували додаткову винагороду на власний розсуд.
У повідомленні наводять кілька прикладів таких зловживань.

Так, в одному з випадків перевіряльникам вдалося з'ясувати, що військовослужбовцям понтонно-мостової роти, які виконували завдання на Київщині вже за кілька місяців після відступу росіян, виплатили щомісячну доплату в 100 тисяч. Загальна сума виплат за період із вересня до грудня 2022-го року становила 6,5 млн грн, хоча до переліку районів ведення бойових дій Київська область уже не належала.
З огляду на це Міністерство оборони пропонує "чітко й однозначно визначити терміни "участь у бойових діях" та "бойове (спеціальне) завдання".
Підкреслюється, що розмитість цих понять дозволяє платити 30 тисяч гривень премії тим, хто не виконує жодних бойових завдань (наприклад бухгалтерам, відділу кадрів тощо), зокрема й за межами зони бойових дій".
"Водночас важливо враховувати право на додаткові виплати для всіх військовослужбовців, які виконують завдання в зонах без активних бойових дій (наприклад у складі груп ППО)", – наголошується в повідомленні.