Неділя, 29 Вересня, 2024

Філіал американської корпорації Google у Польщі став однією з п’яти компаній, які були відзначені нагородами за корпоративну досконалість Державного секретаря США у 2023 році. На 24-й щорічній церемонії нагородження, яка відбулася 30 жовтня, підрозділ Google у Польщі отримав нагороду у номінації “Економічна безпека жінок” за проєкти з надання наставництва і безплатних курсів для жінок, зокрема жінок-біженок з України.

“Наша третя й остання нагорода сьогодні є в номінації “Економічна безпека жінок”. На початку цього року ми запустили Американську стратегію глобальної економічної безпеки жінок, яка допоможе подолати перешкоди для повноцінної участі жінок в економічній діяльності, тому що ми знаємо, що економіка сильніша, коли кожен може зробити свій внесок у повну реалізацію свого потенціалу”, – зазначив на церемонії Держсекретар США Ентоні Блінкен.

“Для Google у Польщі це означає надання програм наставництва для жінок, а також безкоштовних курсів у таких сферах, як кібербезпека та аналіз даних для українських жінок-біженок у Польщі. Ці програми очолює команда керівництва компанії, усі п’ятеро з яких є жінками”.

За словами посла Польщі у США Марка Бжезінського, Google Польща здійснює декілька ініціатив з підтримки жінок в країні, а більшість керівних посад в польському офісі компанії обіймають жінки. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія також надає підтримку і допомогу жінкам-біженкам з України. Завдяки програмам компанії, близько 1500 українок отримали безплатну соціальну та психологічну допомогу та підтримку кар’єрної мобільності, опанувавши ключові навички у сфері інформаційних технологій.

“Google Польща є чудовим прикладом того, як американські компанії можуть бути лідерами, подаючи приклад, і бути позитивною силою добра у світі”, – зауважив Бжезінській.

Своєю чергою, Марта Послад, директор Google з публічної політики в Центральній та Східній Європі, зазначила, що справжні випробування для програм компанії з підтримки жінок розпочалися після того, як Росія вдерлася в Україну, й Польща “стала прихистком для багатьох відважних українських жінок, яким не залишилося іншого вибору, як полишити свої домівки та шукати нового життя, дуже часто в Польщі”.

За словами Послад, 2500 українських жінок здобули стипендії та отримали професійні навички на курсах Google, що дозволило їм значно покращити свої позиції на абсолютно новому для них ринку праці.

“Іншою ініціативою став Фонд підтримки Google для стартапів в Україні, де ми працювали з понад 50 компаніями-початківцями, половину з яких заснували жінки, що набагато вище середнього показника по галузі. Тільки цей проєкт приніс […] 800 нових робочих місць”, – додала Послад, яка сподівається, що усі набуті навички буде також використано для відбудови України після війни, коли вимушені переселенці зможуть повертатися додому в більш безпечні умови.

“Цю нагороду ми присвячуємо всім відважним жінкам-підприємницям України”, – підсумувала Послад.