Неділя, 29 Вересня, 2024

Уряд Сполученого Королівства заявив, що переглянув «ступінь і масштаб» розвідувальної роботи щодо ПВК "Вагнер" після критичної доповіді депутатів, повідомляє The Guardian. Міністерство закордонних справ також заявило, що смерть Євгена Пригожина може відкрити «нові можливості» для боротьби з групою.

Велика Британія визнала ПВК «Вагнер» терористичним угрупуванням у вересні. Тоді Комітет із закордонних справ Палати громад британського парламенту заявив, що міністри не роблять достатньо для протидії загрозі, яку представляє угруповання.

У відповідь на звіт парламентського комітету, опублікований у понеділок, міністри частково погодилися з переважною більшістю рекомендацій депутатів та оголосили про створення міжурядової робочої групи.

"Ми згодні з комітетом, що збір розвідданих про діяльність ПВК "Вагнер" є пріоритетним завданням, і ми переглянули ступінь і масштаб наших зусиль", – йдеться у відповіді міністрів.

Міністри зауважили, що уряд має достатньо ресурсів, щоб стежити та регулярно оцінювати ПВК "Вагнер", який є багатошаровою, складною і динамічною компанією.

У своїй відповіді міністри також закликали діяти швидше та жорсткіше щодо запровадження санкції проти осіб та організації, пов’язаних з ПВК "Вагнер". Зокрема, вони закликали застосувати санкції до всіх фізичних та юридичних осіб, проти яких Сполучені Штати та Європейський Союз уже запровадили санкції. Міністри також наголосили на важливості усунути прогалини у застосуванні санкцій.

Міністерство закордонних справ також заявило, що "виділило нові ресурси для стримування та протидії Вагнеру" та іншим російським приватним військовим компаніям, а також співпрацює з союзниками, щоб "максимізувати їхній колективний вплив".

Як повідомляв раніше Голос Америки, Групу "Вагнер" внесено до списку заборонених організацій у Великій Британії разом із 78-ма іншими організаціями.

Керівник Групи "Вагнер" Євгеній Пригожин та кілька інших ватажків групи загинули в Росії за підозрілих обставин внаслідок падіння його приватного літака 23 серпня кількома місяцями після бунту, через який російський президент Владімір Путін звинуватив вагнерівців у зраді.

Пригожин, деякі його соратники та його компанії вже віддавна перебувають під санкціями у Європі та США, під звинуваченнями у злочинній діяльності та в порушеннях прав людини, таких як вбивства і катування, але Британія стала першою, яка офіційно назвала "Вагнер" терористичною організацією.

Міністерство фінансів США наклало санкції на "Вагнер" назвавши групу "транснаціональною злочинною організацією".