Неділя, 29 Вересня, 2024

Через Чорноморський гуманітарний коридор уже пройшло 53 судна, які доставили у світ понад 2 мільйони тонн сільськогосподарської продукції та інших вантажів. Про це у мережі Х повідомила посолка США в Україні Бріджит Брінк.

Нині міністри торгівлі країн G7 під час зустрічі в Осаці засудили знищення інфраструктури для експорту українського зерна, а також рішення Москви "в односторонньому порядку" залишити переговори щодо Чорноморської зернової угоди.

Раніше Голос Америки повідомляв, що Україна призупинила використання свого нового чорноморського експортного коридору для експорту зерна через можливу загрозу з боку російських військових літаків і морських мін.

Україна в серпні відкрила «гуманітарний коридор» для кораблів, що прямують на ринки Африки та Азії, щоб спробувати обійти фактичну блокаду Чорного моря після того, як Росія вийшла з угоди, яка гарантувала Києву морський експорт під час війни.

Як Українській службі Голосу Америки розповіли представники аграрного бізнесу в Україні, що через бомбардування Росією портів та зерносховищ, викрадання продукції виробників, перешкоджання експорту вже у Чорному морі українські аграрії зазнають колосальних збитків.

До повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року Україна відвантажувала зі своїх чорноморських портів до шести мільйонів тонн зерна на місяць.

Днями сенатор-республіканець Піт Рікеттс під час слухань у підкомітеті Конгресу США з питань Європи та регіональної безпеки заявив, що Чорне море стає "гравітаційним центром майбутнього Європи" і відіграє важливу роль у суперництві між Росією, США та Китаєм, а план України "виштовхнути Росію з Криму" повинен здійснитися за непохитної американської підтримки.

У статті використано матеріали Reuters