Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Данія передасть Україні військову техніку на суму 520 мільйонів доларів, повідомило Міністерство оборони Данії. За даними Міноборони України, цей 13-й пакет допомоги включає танки, бронемашини піхоти, артилерійські снаряди й дрони.

Як повідомляє українське оборонне відомство, під час свого візиту до Києва міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен обговорив із українським колегою Рустемом Умеровим "пришвидшення передачі Україні винищувачів F-16", "розмінування звільнених територій, фахову підготовку українських військовослужбовців, співпрацю щодо впровадження ІТ в українському війську, надання додаткової допомоги".

Також нині Умеров повідомив, що провів продуктивні переговори з міністром збройних сил Франції Себастьяном Лекорню: "Обговорили першочергові потреби: артилерія та системи ППО. Ми повинні бути повністю готові до цієї зими, щоб захистити наших людей, міста та інфраструктуру".

Нагадаємо, Міністерство оборони США нині оголосило додаткову безпекову допомогу для задоволення критичних безпекових потреб України на 150 мільйонів доларів. Пакет включає додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, протитанкову зброю та інше обладнання, щоб допомогти Україні протистояти російській війні.

Також лідери Європейського Союзу під час саміту у Брюсселі планують домовитись про продовження військової підтримки Україні. Але з боку проросійських лідерів країн ЄС звучать заяви щодо небажання продовжити військові постачання для Києва.

Так прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо повідомив, що не підтримуватиме подальшу військову допомогу Україні та подальші санкції проти Росії, а прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що він "пишається" своїми контактами з президентом Росії Владіміром Путіним, і висловлювався проти приєднання України до ЄС та заблокував рішення ЄС про надання Києву 500 мільйонів євро подальшої військової допомоги.