Середа, 2 Жовтня, 2024

Дослідження наслідків фіналу пісенного телеконкурсу Євробачення в Ліверпулі у травні 2023 року виявило значні позитивні результати і зокрема приплив коштів у місцеву економіку – £54,8 мільйонів ($66,2 млн).

Фінал Євробачення 2023 мала приймати Україна, бо на телеконкурсі попереднього року перемогу здобула пісня Стефанія українських виконавців Kalush Orchestra.

Але через російське вторгнення і бомбардування, яких зазнають багато українських міст Європейська спілка телерадіомовлення надала право господаря концертів місту Ліверпуль на північному заході Англії.

Британці підкреслювали, що то була українська подія і кількаденні концерти та супутні заходи супроводжувалися гучними виявами солідарності з Україною і з подіями за участю українських митців та виконавців.

Євробачення найбільш відоме щорічним фінальним телевізійним концертом, трансляція якого приваблює велетенську міжнародну аудиторію.

Заданими Європейської спілки телерадіомовлення фінальні телеконцерти Євробачення 2023 з Ліверпуля дивилися 162 мільйони людей, і на додаток до цього в інтернетних соцмедіа відео пісень набрали мільярди переглядів.

Дослідження Ліверпульського університету вказує, що місцева влада й організатори влаштували концерти й супутні події так, що зуміли привабити 473 000 відвідувачів – майже вп'ятеро більше, ніж передбачали.

Ті відвідувачі загалом витратили £54,8 мільйонів ($66,2 млн) в місцевих готелях, крамницях, ресторанах тощо – вдвічі більше за початкові прогнози.

Мер Ліверпульської міської зони Стів Ротерам похвалився тим, що мільйони людей отримали незабутні враження.

«Хоча це сам по собі неймовірний результат, конкурс також став поштовхом для нашої місцевої економіки, принісши понад £54 мільйони, створивши тисячі робочих місць та можливості для місцевих мешканців, а також розрекламував нашу марку міжнародній аудиторії», – цитує Стіва Ротерама місцева газета.

Відвідувачі були дуже задоволені і 96% сказали дослідникам, що радили б іншим поїхати до Ліверпуля.

Британські виконавці в останні роки рідко перемагали на конкурсах Євробачення, і тому Ліверпуль став першим у Британії містом за 25 років, яке приймало фінал телеконкурсу.

Ліверпуль, портове місто з десятки найбільших у Великій Британії, знамените зокрема тим, що там з'явилися The Beatles – одна з найвідоміших музичних груп.