П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Іран у деяких випадках "активно сприяв" ракетним і безпілотним атакам з боку підтримуваних Тегераном груп бойовиків на американські військові бази в Іраку та Сирії, повідомив у понеділок представник Ради з нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі.

Кірбі заявив, що за останній тиждень і за останні дні спостерігалося зростання кількості таких атак, але США не допустять, щоб загрози їхнім інтересам у регіоні "залишилися без відповіді". Тож президент США Джо Байден віддав відповідні накази Міністерству оборони підготуватися і відповісти належним чином.

Сполучені Штати вважають, що ці групи підтримують Вартові Ісламської революції та іранським урядом, який також продовжує підтримувати бойовиків ХАМАСу і Хезболли: "Ми знаємо, що Іран уважно стежить за цими подіями, а в деяких випадках активно сприяє цим нападам і підштовхує інших, які, можливо, хочуть використати конфлікт у своїх інтересах".

Також у понеділок прессекретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер повідомив, що американські сили збили два безпілотники, націлені на бази США на півдні Сирії, ніхто не постраждав. "Ми знаємо, що ці групи є групами, які підтримує Іран, – сказав Райдер. – Зрештою ми притягнемо Іран до відповідальності".

Зараз відомо про принаймні п'ять спроб атак безпілотників або ракет на війська США на Близькому Сході за останній тиждень. Деякі з нападів призвели до незначних поранень і руйнувань. У відповідь міністр оборони США Ллойд Остін у суботу віддав наказ про підготовку до розгортання нерозголошеної кількості військ і активував розгортання батареї Термінальної оборони на великій висоті, а також додаткових батарей Patriot у місцях по всьому регіону для посилення захисту американських сил.

Крім того, в коментарі Reuters американський посадовець на умовах анонімності сказав, що Пентагон посилює в регіоні військові патрулювання, обмежує доступ на бази та збирає розвіддані, у тому числі за допомогою дронів та інших операцій спостереження, а також посилюють операції з протидії потенційним безпілотникам і ракетам, кажуть чиновники. Командувач сил США на Близькому Сході Майкл Курилла розповів, що вжиті раніше кроки для посилення захисту американських військовиків, а також розгортання додаткових сил США в регіоні в останні дні "запобігли більш серйозним втратам" для американських сил у регіоні.

Водночас напередодні у медіа почали ширитись чутки, що спроби атак на американські бази викликали серйозне занепокоєння у Білому домі після того, як президент США Джо Байден перервав свій виступ перед пресою, щоб розглянути термінове питання у Ситуативній кімнаті, де розглядають найгостріші питання безпеки США. Пізніше медіа повідомили, що в той час стало відомо про звільнення іще двох заручників, громадян США, з полону ХАМАСу, пише Newsweek. Яке саме питання Байден розглядав разом зі своєю командою із нацбезпеки у Ситуативній кімнаті – не повідомляється.

Раніше Голос Америки повідомляв, що державний секретар США Ентоні Блінкен висловив занепокоєність можливістю ескалації у війні на Близькому Сході через дії Ірану та його ставлеників у регіоні. "Ми вживаємо заходів, щоб переконатися, що ми можемо ефективно захищати наших людей і рішуче відповісти, якщо буде потрібно", – сказав Блінкен. Сполучені Штати також відправили на Близький Схід другий авіаносець USS Dwight D. Eisenhower, щоб "посилити регіональні зусилля зі стримування" і "допомогти у захисті Ізраїлю" на тлі "нещодавньої ескалації з боку Ірану та його проксі-сил у регіоні Близького Сходу".

Минулого тижня USS Carney, есмінець ВМС США у Червоному морі, збив чотири ракети та кілька безпілотників, запущених підтримуваними Іраном хуситами в Ємені, зброєю, яка, за словами Пентагону, "прямувала вздовж Червоного моря, потенційно до цілей в Ізраїлі". За словами речника Пентагону, постраждалих внаслідок атаки не було, і саме американське судно не було ціллю атаки.

У статті використано матеріали Reuters