П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Між 17 і 24 жовтня сили США і союзників зазнали принаймні десяти окремих нападів в Іраку і трьох у Сирії за допомогою безпілотників і ракет.

Про це під час брифінгу 25 жовтня повідомив прессекретар Пентагону бригадний генерал Пет Райдер.

“Ми продовжуємо працювати, щоб отримати додаткові факти про це”, – сказав Райдер та пообіцяв надати деталі якомога швидше, зважаючи на хвилю у тому числі дезінформаційних повідомлень у ЗМІ про атаки та навіть начеб-то вибухи на американських базах у регіоні.

Генерал підтвердив, що за атаками стоїть іранський режим.

А також назвав реальною перспективу більш значної ескалації проти американських сил і персоналу в регіоні найближчим часом з боку іранських проксі-сил і, зрештою, з боку Ірану.

“Ми готуємося до цієї ескалації як з точки зору захисту наших сил, так і рішучої відповіді, – сказав генерал Райдер. – Ми завжди залишаємо за собою право захищати себе, і ми ніколи не вагатимемося вживати заходів, коли це необхідно, щоб захистити наші сили і наші інтереси за кордоном”.

США наголошують на безпеці цивільних

Райдер під час брифінгу нагадав, що після жорстоких атак бойовиків ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня Сполучені Штати залишаються відданими підтримці безпеки Ізраїлю.

"Ми також продовжуємо наголошувати на важливості захисту невинних цивільних осіб у цьому конфлікті. Після терористичного нападу ХАМАСу ми також чітко дали зрозуміти, що не хочемо, щоб ситуація в Ізраїлі пожвавлювалася чи розширювалася на більш широкий регіональний конфлікт", — сказав генерал.

Американські сили в Іраку та Сирії перебувають там з єдиною метою, нагадав Райдер: “Наші сили в Іраку присутні на запрошення уряду країни, щоб допомогти їм у кампанії з перемоги над ІДІЛ, щоб забезпечити остаточну поразку ІДІЛ. Наші сили в Сирії діють у рамках кампанії, спрямованої на забезпечення остаточної поразки ІДІЛ”.

Натомість іранські проксі-групи, додав генерал, “не вперше роблять спробу дестабілізувати ситуацію”, одночасно намагаючись відвернути увагу союзників від інших проблемних точок.

Щодо допомоги Україні та Ізраїлю, Пет Райдер висловив упевненість, що США зможуть допомогти озброєнням, і зокрема снарядами, обом країнам. Водночас наголосив: “У той же час ми не жертвуватимемо власною військовою готовністю, коли справа доходить до захисту нації”.

Генерал зауважив про ситуацію на Близькому Сході: “Ізраїль, який бореться з ХАМАСом, і надалі залишатиметься в центрі нашої уваги. Але ми також не вагатимемося захищати наших людей, якщо вони опиняться в небезпеці під час виконання важливих місій національної безпеки, таких як місія знищення ІДІЛ”.

Як повідомляв Голос Америки, раніше Пет Райдер заявив, що США притягнуть Іран до відповідальності.

Деякі з нападів на війська США на Близькому Сході за останній тиждень призвели до незначних поранень і руйнувань. У відповідь міністр оборони США Ллойд Остін у суботу віддав наказ про підготовку до розгортання нерозголошеної кількості військ і активував розгортання батареї Термінальної оборони на великій висоті, а також додаткових батарей Patriot у місцях по всьому регіону для посилення захисту американських сил.