П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

З початком війни між ХАМАСом та Ізраїлем, постало питання, чи спроможні США підтримувати одночасно своїх союзників Україну та Ізраїль у двох паралельних війнах. Посадовці адміністрації президента Джо Байдена неодноразово стверджували, що США мають на це достатньо ресурсів.

Сам президент Байден у своїй промові до американської нації 19 жовтня також запевняв у цьому, й анонсував подання запиту до Конгресу про пакет допомоги союзникам на більше як 105 мільярдів доларів, у якому передбачено понад 61 мільярд доларів підтримки для України.

Однак, деякі аналітики звертають увагу на те, що Україна та Ізраїль потребуватимуть подібних видів зброї, які вже стають відносно дефіцитними після майже двох років війни Росії проти України.

Мова насамперед іде про 155-мм артилерійські боєприпаси, які є стандартними в НАТО. За даними американського видання The New York Times, США вже надали Україні понад 2 мільйони таких снарядів, а європейські країни додатково передали сотні тисяч боєприпасів цього калібру.

З початком війни в Ізраїлі, додає видання, десятки тисяч таких снарядів будуть передані Ізраїлю для можливої наземної операції в секторі Ґази. Від початку року США надсилали ці боєприпаси Україні зі своїх складів, розташованих в Ізраїлі. Однак, тепер принаймні їх частина буде спрямована Ізраїлю.

Втім американські офіційні особи не розголошують конкретних даних щодо кількості 155-мм снарядів, які будуть передані обом країнам, наголошуючи, що надаватимуть “необхідну” кількість.

Залежно від тривалості війни в Ізраїлі, це може бути складно здійснити, ведучи до “компромісів”, за словами Марка Кансіана, старшого радника у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, зауважує The New York Times.

Однак, як зауважив неназваний представник Міністерства оборони США, на якого посилається The New York Times, Ізраїль та Україна можуть отримати різні варіанти цих боєприпасів, щоб “уникнути дублювання”. Так, Ізраїль міг би отримати “високоточні снаряди для ураження цілей у багатолюдних міських районах”, тоді як Україні було б надіслано касетні боєприпаси, які можуть бути “більш ефективними проти позицій, розташованих на [відкритому] полі бою”.

Таким чином, “між тим, що ми дамо Ізраїлю, і тим, що ми дамо Україні, буде дуже мало збігів”, – вважає Майкл Морелл, колишній заступник директора Центрального розвідувального управління, якого цитує видання, хоч це і не вирішує повністю питання необхідності прискореного виробництва цих та інших боєприпасів, над яким наразі працюють військово-промислові комплекси США та Європи.

Як повідомляв раніше Голос Америки, 20 жовтня, президент Байден подав до Конгресу новий запит на фінансування допомоги Україні та Ізраїлю. Запит включає 61,4$ млрд допомоги Україні та 14,3$ млрд допомоги Ізраїлю.

В адміністрації неодноразово наголошували: США здатні надати допомогу як Україні, так і Ізраїлю, як також захистити свої власні національні інтереси.

В матеріалі використані джерела The New York Times