П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Сполучені Штати відправляють на Близький Схід другий авіаносець USS Dwight D. Eisenhower. Це доповнить авіаносну ударну групу USS Gerald R. Ford, яка зараз діє у східній частині Середземного моря, йдеться у заяві глави Пентагону Ллойда Остіна.

Це "посилить регіональні зусилля зі стримування, посилять захист сил США в регіоні та допоможуть у захисті Ізраїлю" на тлі "нещодавньої ескалації з боку Ірану та його проксі-сил у регіоні Близького Сходу", підкреслено в заяві.

Крім того, Міноборони США активує розгортання батареї Термінальної високогірної районної оборони (антибалістичної системи THAAD – ред.), а також додаткових батальйонів Patriot по всьому регіону, щоб посилити захист сил США. На випадок надзвичайних ситуацій Пентагон також підготував додаткову кількість сил для розгортання, й розглядатиме можливість розміщення у регіоні додаткових можливостей за потреби.

Днями стало відомо про кілька спроб атак на американські військові бази в Сирії та Іраку. Зокрема як повідомляє Reuters, по авіабазі Айн-аль-Асад в Іраку, де дислокуються американські та інші міжнародні сили, було здійснено низку спроб атак. У неділю агенція написала, що по базі було здійснено черговий удар із використанням, як сказано у повідомленні, ракет "Катюша" (ймовірно, маються на увазі старі системи залпового вогню радянського виробництва, припускає Радіо Свобода). Про наслідки обстрілу не повідомляється.

Раніше кілька озброєних іракських угруповань, що підтримують Іран, пригрозили атакувати американські військові бази, якщо Вашингтон підтримає Ізраїль у боротьбі проти "Хамас", пише РС. США мають 2500 військовослужбовців в Іраку та ще 900 у сусідній Сирії, які консультують і допомагають місцевим силам у боротьбі з радикальними ісламістами.

У статті використано матеріали Reuters