Четвер, 3 Жовтня, 2024

Кандидат від республіканців на посаду спікера Палати представників Джим Джордан не домагатиметься проведення третього голосування у четвер за затвердження його кандидатури, оскільки йому не вдалося схилити на свій бік необхідну для цього кількість однопартійців, повідомляє CNN, з посиланням на свої джерела. Нагадаємо, у першому турі голосування проти його кандидатури проголосували 20 республіканців, у другому – 22.

Водночас джерела CNN повідомляють, що Джордан не відмовляється від боротьби за посаду спікера і продовжить спроби отримати більше підтримки однопартійців.

Разом з тим, Джордан схиляється до підтримки резолюції про надання більших повноважень тимчасовому спікеру Палати представників Патріку Макгенрі, повідомили джерела. За словами союзника тимчасового спікера, Джордан підтримує резолюцію, яка б дозволила Макгенрі працювати на цій посаді до січня з тим, щоб мати більше часу «без хаосу» отримати підтримку однопартійців. Резолюція, ініційована конгресменом Дейвом Джойсом, наділить Макгенрі повноваженнями тимчасового спікера до січня або до обрання нового спікера.

Розширення повноважень тимчасового спікера Патріка Макгенрі є доброю новиною для підтримки України в Конгресі, а от обрання спікером Палати представників республіканця Джима Джордана матиме негативні наслідки. Так вважає Ганнер Реймер, речник кампанії "Республіканці за Україну". Цей проєкт у серпні запустила організація консервативних республіканців "Захистимо демократію разом з метою" збільшити підтримку України у її боротьбі з російською агресією серед республіканців.

Проєкт відслідковує і оцінює, як американські законодавці від Республіканської партії ставляться до України.

"Джим Джордан проголосував проти підтримки України та виступив з коментарями, які також не підтримують Україну, і ми поставили йому одиницю у табелі. Ми закликаємо, щоб наступним спікером Палати представників став той, хто підтримує Україну. І я оптимістично налаштований, що Патрік Макгенрі більше підтримуватиме Україну. Ми йому ставимо відмінно по Україні. Тому я дуже сподіваюся, що в інтересах України, щоб Джим Джордан не став наступним спікером Палати представників", – сказав в інтерв'ю кореспондентці Голосу Америки Тетяні Ворожко речник кампанії "Республіканці за Україну" Ганнер Реймер.

За зачиненими дверима лідер Демократичної партії Палати представників Хакім Джеффріс сказав членам фракції, що він ще має поговорити з республіканцями про резолюцію, яка наділить повноваженнями тимчасового спікера Патріка Макгенрі, повідомляє CNN, посилаючись на власні джерела. Разом з тим, Джеффріз позитивно відгукнувся про тимчасового спікера, пише CNN.