Четвер, 3 Жовтня, 2024

Під час зустрічі з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином у четвер в Пхеньяні міністр закордонних справ Росії запропонував проводити регулярні переговори з безпеки з Північною Кореєю та Китаєм, щоб протистояти тому, що він назвав посиленням регіональних військових загроз під проводом США.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров прибув до столиці Північної Кореї в середу з дводенною поїздкою, під час якої, як очікується, він намагатиметься зміцнити оборонні зв’язки двох країн після вересневого саміту між Кім Чен Ином і президентом Росії Володимиром Путіним.

Минулого тижня Сполучені Штати заявили, що Північна Корея передала Росії боєприпаси для посилення її бойових можливостей в Україні в порушення резолюцій Ради Безпеки ООН, що забороняють будь-яку торгівлю зброєю з Північною Кореєю.

У четвер Лавров близько години спілкувався з Кім Чен Ином, повідомило російське державне агентство новин ТАСС без деталей.

Зустріч Лаврова і Кіма «означає, що нещодавня поставка контейнерів, в яких, ймовірно, перевозили боєприпаси з Північної Кореї в Росію, не був останньою транзакцією Кіма і Путіна, про яку світ повинен хвилюватися», – сказав Лейф-Ерік Ізлі, професор міжнародних досліджень Ewha. Університет в Сеулі.

«Після прийняття допомоги Пхеньяна для незаконного вторгнення в Україну Москва має намір вчинити подальші порушення резолюцій Ради Безпеки ООН, надаючи Північній Кореї військові технології, які можуть загрожувати стабільності в Східній Азії», — сказав Ізлі.

Більш детальна інформація про зустрічі Лаврова з Кімом і Чоу наразі недоступна. Але ТАСС цитує Лаврова, який заявив журналістам, що він підтримує проведення регулярних переговорів з питань безпеки на Корейському півострові з КНДР і Китаєм.

Зустріч Лаврова і Кіма «означає, що нещодавній парк контейнерів, які, ймовірно, перевозять боєприпаси з Північної Кореї в Росію, не був останньою транзакцією Кіма і Путіна, про яку світ повинен хвилюватися», – сказав Лейф-Ерік Ізлі, професор міжнародних досліджень Ewha. Університет в Сеулі.

«Після прийняття допомоги Пхеньяна для поповнення незаконного вторгнення в Україну Москва має намір вчинити подальші порушення резолюцій Ради Безпеки ООН, надаючи Північній Кореї збройові технології, які можуть загрожувати стабільності в Східній Азії», — сказав Ізлі.

"Сполучені Штати, Японія та Південна Корея, які посилюють тут військову діяльність, і Вашингтон, який працює над переміщенням сюди стратегічної інфраструктури, включаючи ядерні аспекти, викликають велике занепокоєння для нас і наших північнокорейських друзів", – сказав Лавров, повідомляє ТАСС. «Цій неконструктивній і небезпечній політиці ми протиставляємо курс на деескалацію і неприпустимість нагнітання тут напруги».

Активізація дипломатичних зв'язків між Росією та Північною Кореєю підкреслює, що вони мають спільні інтереси в протистоянні зі Сполученими Штатами — для Північної Кореї це розвиток її ядерної програми, для Росії – війна з Україною.

США розширюють регулярні військові навчання з Південною Кореєю та тимчасово розгортають потужніші військові засоби навколо Корейського півострова у відповідь на ракетні випробування Північної Кореї з минулого року. США та Південна Корея також відновили тристоронні військові навчання з Японією.

Міжнародні оглядачі слідкують за зміцненням співпраці цих країн в галузі безпеки, а також чи буде оголошення про візит Путіна до Пхеньяна у відповідь на візит Кіма Чена Чен Ина на російський Далекий Схід.

Під час своєї поїздки до Росії Кім Чен Ин зустрівся з Путіним на космодромі «Східний», найважливішому центрі космічних запусків в Росії, а також оглянув інші ключові російські об’єкти з виробництва зброї.

Це викликало дискусії про те, чи прагне Кім Чен Ин отримати російські технології для модернізації свого ядерного арсеналу в обмін на постачання звичайних озброєнь для поповнення запасів зброї, що скорочуються в Росії.

Ні Росія, ні Північна Корея не розголошують, про що Путін і Кім домовилися під час саміту.