Середа, 2 Жовтня, 2024

Три опозиційні партії у Польщі сумарно перемогли партію “Право і справедливість”, яка 8 років перебувала при владі і цього року здобула найбільше голосів на виборах, але менше, ніж опозиціонери сукупно.

Згідно з результатами опрацювання 100% протоколів з виборчих дільниць Державна виборча комісія Польщі оголосила остаточні результати:

«Право і справедливість» – 35,38% голосів виборців (194 мандати);
«Громадянська коаліція» – 30,7% (157 мандатів);
«Третій шлях» – 14,4% (65 мандатів);
«Лівиця» – 8,61% (26 мандатів);
«Конфедерація» – 7,16% (18 мандатів).

Явка виборців становила 74,38%. Як інформує агенція АР, це рекордна явка за всю історію проведення парламентських виборів у Польщі та перевищує навіть рівень 63% у 1989 році – "голосування, яке спровокувало крах репресивної комуністичної системи, підтримуваної Радянським Союзом".

Раніше видання Радіо Свобода прогнозувало, що результат виборів 2023 року “матиме драматичні наслідки як для Польщі, так і для Європи в цілому”.

"Це чудово для Польщі, для ЄС, для Німеччини та України, але погано для Віктора Орбана та Володимира Путіна", – прокоментував результати екзит-полів експерт Джорджтаунського університету Андерс Аслунд.

У дискусії в мережі Х він додав: "ПіС [польська партія Право і справедливість, – ред.] була налаштована проти ЄС і Німеччини, вона підривала свободу ЗМІ та верховенство права в Польщі, що добре для Путіна. Прем'єр-міністр Моравецький заявив, що припинив поставки зброї в Україну, що викликало занепокоєння та запити США. Таким чином, ПіС була хорошою для Путіна (хоча і не його другом)".

Думку Аслунда підтримав і юрист, коментатор MSNBC Тістан Снелл.

У соцмережі Х він написав: "У Росії невдалий день. Польща обирає Європу і демократію – і свою дружбу з Україною".

Польща наразі очікує формування нового уряду.