Середа, 2 Жовтня, 2024

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що ситуація з безпекою у Швеції погіршилася на тлі пошкодження підводного телекомунікаційного кабелю між Швецією та Естонією, цитує посадовця газета Guardian.

Агенція Reuters нагадує, що кабель, який через Балтійське море з’єднує Швецію та Естонію, був пошкоджений приблизно в той самий час, що й фінсько-естонський трубопровід.

Президент РФ Володимир Путін відкинув будь-які припущення про те, що за інцидентом стоїть Росія, назвавши їх “дурницями”, пише Guardian.

Водночас у Гельсінкі після пошкодження трубопроводу заявили, що не виключають причетність до інциденту сил іншої країни на тлі того, що шведська розвідка назвала “значно погіршеними” відносинами з Росією.

Контрадміралка Єва Скуг Гаслум, командувачка Військово-морських сил Швеції заявила, що “ситуація на [Балтійському] морі дуже напружена”, тому довколишні країни приділяють цьому питанню посилену увагу.

Щодо нещодавнього пошкодження трубопроводу, то фінські ЗМІ з посиланням на неназвані урядові джерела повідомляють про підозру в російській диверсії. Офіційні ресурси говорять, що пошкодження підводного трубопроводу було навмисним.

“Цілком ймовірно, що пошкодження як газопроводу, так і кабелю зв’язку є результатом зовнішньої діяльності”, — заявив президент Фінляндії Саулі Нііністе у соцмережі X (колишній Twitter), додавши, що причина пошкодження ще не з’ясована.

Guardian нагадує, що експерти з регіональної безпеки заявляли про те, що у Балтійському морі було помічено російське оглядове судно, яке неодноразово відвідувало околиці трубопроводу Balticconnector.

Окремо фінські слідчі заявили, що ідентифікували судна у районі, де 8 жовтня сталося пошкодження трубопроводу та кабелю, назвавши два з них: судно під прапором Росії та судно, що належить Китаю, пише Reuters.

Як повідомляв Голос Америки, США, ЄС та НАТО підтримали розслідування цього інциденту, а український експерт прокоментував, що Росія "зондує" реакцію Заходу.