Вівторок, 1 Жовтня, 2024

Міністр оборони України Рустем Умєров після зустрічей в Брюсселі з міжнародними партнерами сказав, що Київ має план забезпечення української армії на найближчі місяці і працює над програмами довготермінового зміцнення боєздатності та обороноздатності.

На зустрічах міжнародної Контактної групи підтримки оборони України в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі 11 жовтня представники наголошували на приготуваннях до холодних місяців, упродовж яких Росія, окрім дій на фронті, непевне знову бомбардуватиме цивільні українські системи життєзабезпечення, зокрема енергетичну інфраструктуру, як це було минулої зими.

Тому окрім вже звичних заяв про збільшення постачання Україні артилерійських боєприпасів в Брюсселі багато говорили про посилення українських систем протиповітряної оборони.

Рустем Умєров за підсумками переговорів сказав журналістам: «Все, що потрібно нашим силам і силам оборони ми вже маємо».

«Зараз ми продовжуємо контрнаступ. Все, що від нас вимагають сили оборони, ми забезпечуємо, як летальне, так і не летальне. Наш план з партнерами був у тому, щоб ще раз пройти зимовий період – на три місяці розпланувати постачання. Тобто є обіцянки і є вже надане. Подивилися, що обіцяне ми отримали і що маємо на ці три місяці. З того, що ми бачили з обіцянок, є багато такого, що ми навіть не очікували», – повідомив український міністр оборони, але відмовився роз'яснювати, що саме неочікуване пообіцяли Україні.

З нагоди зустрічей у Брюсселі, в яких брав участь також український президент Володимир Зеленський, США, Німеччина, Британія та інші країни оголосили або підтвердили нові пакети військової та іншої допомоги.

Але партнери України в ці дні не дали позитивних відповідей на українські заклики щодо надання додаткової далекобійної зброї, про що окремо в Брюсселі згадував Зеленський.

«Сьогодні я не маю оголошень щодо ракет ATACMS», – сказав міністр оборони США Ллойд Остін 11 жовтня на тлі повідомлень американської преси, що Вашингтон схиляється до постачання таких ракет Україні.

Також німецький міністр оборони Борис Пісторіус в Брюсселі не згадував про німецькі крилаті ракети Taurus, яких просять українці, вказуючи, що Британія та Франція ще влітку надали свої крилаті ракети Storm Shadow/SCALP.

Натомість Ллойд Остін заявив, що «Сполучені Штати знову активізуються, щоб допомогти очолити коаліцію країн, які працюють з Україною для розбудови її військово-повітряних сил».

«Очолюючи цю коаліцію, Сполучені Штати тісно координуватимуться з Україною та іншими партнерами, зосереджуючись на розвитку можливостей України з літаками-винищувачами F-16. Я задоволений, що разом з нами в цій коаліції перед вестимуть Данія та Нідерланди», – сказав американський міністр оборони.

Українські пілоти та інші авіафахівці зараз навчаються в різних країнах, і передбачають, що літаки F-16 можуть стати на озброєння України ймовірно в першій половині наступного року.

На тлі ознак того, що Росія не збирається припиняти війну проти України, міжнародні партнери заявляють про зосередження на довготермінових програмах підтримки української обороноздатності.

Мова йде про спільні програми виробництва зброї та боєприпасів.

Естонія і Люксембург взялися очолювати групу країн, що зосередяться на зміцненні інформаційних технологій України і зокрема на захисті від кіберзагроз.

Литву назвали однією з держав, що зосередяться на розміновуванні.

Американські представники також говорять про колективну програму допомоги з розбудовою українського військово-морського флоту.