Понеділок, 30 Вересня, 2024

Нобелівську премію з літератури присудили норвезькому письменнику Йону Фоссе "за його інноваційні п'єси та прозу, які висловлюють невимовне".

Напередодні найпрестижнішу наукову нагороду з хімії присудили Мунгі Бавенді, Луїсу Брусу та Олексію Єкімову за відкриття та розробку квантових точок.

Нобелівську премію з фізики отримали П'єр Аґостіні, Ференц Крауш та Анна Л'Юйє за створення неймовірно коротких імпульсів світла.

А "Нобеля" з фізіології та медицини віддали Каталін Каріко з Угорщини та Дрю Вайсман за відкриття, які дозволили розробити мРНК-вакцини проти COVID-19.

Премія передбачає винагороду у близько 1 мільйона доларів. Вручення відбудеться у Стокгольмі 10 грудня, у річницю смерті засновника премії Альфреда Нобеля.

Днями Нобелівський фонд повідомив, що скасував своє запрошення представникам Росії, Білорусі та Ірану взяти участь у цьогорічній церемонії. Раніше шведські та українські політичні лідери, а також білоруська опозиція засудили можливу присутність посланців цих авторитарних країн на церемонії вручення престижних премій, яка проходить щороку в норвезькій столиці Осло.