Четвер, 3 Жовтня, 2024

Сили оборони України поступово просуваються уперед попри запеклі бої, заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва.

"Кожен метр, який здобувають сили України, це метр, який втрачає Росія. І це яскравий контраст: українці воюють за свої родини, майбутнє, свободу. Москва воює за імперські ілюзії", – вказав він.

Столтенберг наголосив, що понад 50 країн світу продовжують підтримувати Київ допомогою, а понад 140 виступили за підтримку суверенітету України на рівні ООН.

Також глава альянсу нагадав, що НАТО продовжує надавати високотехнологічну зброю для України: "У минулі кілька днів і тижнів це включало танки Abrams, передові ракетні системи та ППО, а також підготовка пілотів на F-16".

Він також розповів, що оборонний блок має рамкові угоди для контрактів на 2,5 мільярда доларів для постачання ключових систем озброєння для України, включаючи 1 мільярд на конкретні замовлення у виробників. Ці контракти допоможуть союзникам НАТО відновити свої власні запаси амуніції й продовжити допомагати Україні.

Столтенберг привітав оголошення про те, що Україна і США планують спільно виготовляти оборонні системи, включаючи ППО, а також сказав, що очікує подальших оголошень під час Форуму оборонних індустрій у Києві, що має зібрати представників міжнародних компаній-виробників зброї. "Що сильнішою стане Україна, то ближче ми підійдемо до припинення російської агресії", – сказав він.

Як повідомляє Офіс президента України, під час зустрічі Столтенберг і Зеленський обговорили подальшу роботу задля зближення України й НАТО. "Спільно з НАТО працюємо над підготовкою нового документа – адаптованої Річної національної програми, яка визначатиме практичні кроки для досягнення Україною відповідності принципам і стандартам альянсу", – заявив український президент.

Нагадаємо, нині у Києві з візитом також перебуває нещодавно призначений міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс, де провідною темою переговорів назвали подальшу підтримку України у війні проти російської агресії.