Понеділок, 7 Жовтня, 2024

В результаті масованого повітряного удару Росії по Одесі вночі 25 вересня загинуло двоє людей, а також було пошкоджено портову і зернову інфраструктуру та зруйновано морський вокзал і готель. Це був найбільший повітряний напад Росії на Одесу, відколи Україна почала використовувати новий гуманітарний коридор для транспортування зерна Чорним морем.

За повідомленнями українського командування Сил оборони Півдня, росіяни випустили по Одесі 19 безпілотників “Шахед”, 12 ракет типу “Калібр” та 2 надзвукові ракети типу “Онікс”. Попри те, що всі безпілотники та 11 “Калібрів” було збито силами оборони, решта ракет спричинила значні руйнування.

Наталія Гуменюк, речник південного військового командування України, заявила, що Росія, очевидно, "намагається перевірити щільність протиповітряної оборони".

“Вони розуміють, що портова інфраструктура є пріоритетною для нашого регіону, і що вона надійно захищена. Але тому атака, яка сталася сьогодні вночі, була як масовою, так і комбінованою”, – цитує Гуменюк агентство AFP.

Своєю чергою посолка США в Україні Бріджит Брінк написала на своїй сторінці у мережі X: “Одеса, об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, вчора ввечері зазнала чергових ракетних та безпілотних атак з боку Росії, в результаті яких загинуло двоє людей і багатьох було поранено. Росія знову знищує цивільні об'єкти – готелі, зерносховища та іншу інфраструктуру – у своїй цинічній спробі зруйнувати чорноморські порти, які допомагають годувати світ”.

Атака 25 вересня відбулася на тлі того, що Україна випробовує новий гуманітарний коридор повз береги України, Румунії та Болгарії на шляху до Босфору для транспортування свого збіжжя Чорним морем.

Минулого тижня коридором було успішно відправлено торгове судно з вантажем зерна. Також, як повідомляв Голос Америки, за кілька днів до цього балкери "Resilient Africa" і "Aroyat" стали першими кораблями, які використали тимчасовий коридор для входу в українські порти Чорного моря від часу виходу Росії з Чорноморської зернової угоди у липні цього року.

В матеріалі використані джерела AFP.