Вівторок, 8 Жовтня, 2024

Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що з лютого 2022 року один з найпрестижніших повітряно-десантних полків Росії втратив трьох командирів – вони або загинули, або пішли у відставку.

«Командир 247-го гвардійського десантно-штурмового полку полковник Василь Попов, імовірно, загинув на важкому Оріхівському напрямку на початку вересня 2023 року», – мовиться у суботньому повідомленні британської військової розвідки у мережі Х (колишня Twitter).

Британські аналітики кажуть, що лише за кілька тижнів до цього, у серпні 2023 року, ймовірно, склав повноваження його попередник, полковник Петро Попов.

Військова розвідка посилається на незалежні джерела російських ЗМІ, які стверджують, що він пішов з посади на знак протесту проти того, що військові не змогли знайти тіла загиблих росіян.

У перші тижні вторгнення тодішній командир 247-го полку полковник Костянтин Зізевський був убитий під Миколаєвом, нагадують британські аналітики.

«Досвід 247-ї висвітлює надзвичайне виснаження та високу плинність серед розгорнутих російських військових, навіть серед відносно високих чинів», – мовиться у повідомленні британської військової розвідки.

Раніше британська розвідка повідомляла про поганий моральний стан російських військових, які є виснажені перебуванням на фронті без ротації.

Як повідомляв Голос Америки, аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) також зауважували, що російські військові перекидають війська з однієї ділянки фронту на іншу, не маючи можливість надіслати в потрібні місця свіжі підкріплення.

Експерти ISW повідомляли, що російське командування передислокувало значну кількість російських військових з Херсонської до Запорізької області.