Середа, 9 Жовтня, 2024

Розслідування газети New York Times (NYT) свідчить про те, що ракетний удар по ринку у місті Костянтинівка, від якого загинуло щонайменше 15 мирних жителів на початку цього місяця, міг бути спричинений несправною ракетою, випущеною українськими збройними силами.

Інші західні ЗМІ повідомляють про це розслідування, зауважуючи, що українська сторона не погоджується з його висновками. В інтерв’ю виданню Politico представник українських правоохоронних органів сказав, що докази, які вони мають щодо удару, вказують на те, що це був ще один російський воєнний злочин.

Як пише газета NYT, 6-го вересня на початку місяця ракетний удар по місту Костянтинівка на сході України став одним із наймасштабніших за останні кілька місяців. Тоді загинуло щонайменше 15 мирних жителів і понад 30 були поранені.

Президент України Володимир Зеленський, який виступив менш ніж через дві години після вибуху, звинуватив у нападі російських «терористів». Як зауважує NYT, багато ЗМІ повторили ці звинувачення, адже під час свого вторгнення в Україну Росія неодноразово систематично нападала на мирних жителів і завдавала ударів по школах, ринках і житлових будинках. Це була і залишається навмисна тактика Росії, щоб вселити страх у населення, пише NYT і додає, що у квітні у Костянтинівці росіяни обстріляли будинки та дитячий садок, в результаті чого загинули шестеро осіб.

Але у цьому випадку докази, зібрані та проаналізовані газетою New York Times, що включали осколки ракет, супутникові зображення, свідчення очевидців і публікації в соціальних мережах, за словами газети, «переконливо свідчать про те, що катастрофічний удар став результатом несправної української ракети протиповітряної оборони, випущеної з системи запуску «Бук».

На думку експертів, з якими говорили кореспонденти NYT, йшлося про «трагічну невдачу». Експерти з протиповітряної оборони сказали журналістам, що ракети, якими ЗСУ збивають російські ракети, «можуть відхилятися від курсу з різних причин, наприклад, несправність електроніки або пошкодження елементів наведення.

Журналісти NYT пишуть, що українська влада спочатку намагалася перешкодити їм отримати доступ до уламків ракети та зони падіння одразу після удару. Але врешті-решт вони змогли потрапити на місце події, опитати свідків і зібрати залишки використаної зброї.

На запит газети представник Збройних сил України заявив, що служба безпеки країни розслідує інцидент і відповідно до національного законодавства не може коментувати подальші дії, повідомляє NYT.

Натомість видання Politico вдалося поговорити з представниками українських правоохоронних органів, які стверджують, що йшлося про російську ракету.

«Противник вдарив по цьому цивільному об’єкту з комплексу С-300. Про це свідчать, зокрема виявлені на місці трагедії фрагменти ракети», – сказав Politico речник СБУ Артем Дегтяренко.

Він сказав, що «слідчі вивчають низку інших матеріалів, які вказують на причетність ворога до цього обстрілу».

У Центрі стратегічних комунікацій ЗСУ кореспонденту Politico повідомили, що «зараз триває службове розслідування, до завершення якого варто утримуватися від спекуляцій та домислів».

«Тому, що цим активно користується російська пропаганда», – додали в українському відомстві.

Британська газета Guardian нагадала, що речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що ракету випустили ЗСУ. "Навіть якщо це було зроблено ненавмисно, всім очевидно: повна демілітаризація київського режиму – це не просто вимога, а життєва необхідність", – сказала Захарова.

Також британське видання нагадало, що подібний інцидент стався 15 листопада 2022 року у Польщі поблизу українського кордону. Тоді ракета влучила в польське село Пшеводув, в результаті чого загинуло двоє людей. Україна тоді також наполягала, що «без сумнівів» ракета була випущена з Росії.

Проте розслідування польської влади зрештою встановило, що «дуже ймовірно, що вона була випущена українською протиповітряною обороною» і «на жаль, впала на територію Польщі».

Як наголошує Politico, газета New York Times наполягає, що її дані перевірені, а розслідування відповідає журналістським стандартам.

«Докази, проаналізовані The New York Times і незалежними експертами зі знешкодження бомб, свідчать про те, що удар по ринку був спричинений помилковою українською ракетою і, схоже, був трагічною невдачею. Українська влада заявила, що розслідує інцидент», – заявила Ніколь Тейлор, керуюча директор із зовнішніх комунікацій New York Times.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на розслідування NYT.

«Безумовно, поява в іноземних ЗМІ публікацій із сумнівами щодо причетності Росії до атаки на Костянтинівку провокує зростання конспірологічних теорій, а тому потребує перевірки та правової оцінки з боку слідчих органів. Суспільство обов’язково отримає відповідь на запитання, що саме сталося у Костянтинівці. Як і в тисячах інших випадків російських ударів по нашій країні в рамках неспровокованої війни», – написав Подоляк.

"У будь-якому разі юридична істина буде встановлена, – заявив Подоляк. – Водночас не можна забувати: саме Росія розпочала вторгнення в Україну, і саме вона несе відповідальність за розв’язання війни в нашій країні. І саме Росія регулярно завдає масованих ударів по цивільній інфраструктурі та цивільному населенню. Україна ж веде виключно оборонні дії, захищаючи себе та свої території".