Середа, 9 Жовтня, 2024

Просування інтересів та цінностей США, реформа Радбезу ООН, співпраця з партнерами та посилення глобальної підтримки України – такими будуть основні пріоритети американського президента Джо Байдена в рамках 78-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, в Нью-Йорку.

Про це під час брифінгу для міжнародної преси заявив координатор зі стратегічної комунікації Ради нацбезпеки США Джон Кірбі в понеділок.

"Зокрема, для мобілізації фінансових ресурсів для Глобального Півдня, для загально розвитку та інфраструктури, посилення співпраці для подолання кліматичної кризи та посилення глобальної підтримки України в захисті свого суверенітету та територіальної цілісності, тому що вони продовжують протистояти загарбницькій війні РФ".

У вівторок Байден виступить зі щорічним зверненням до Генеральної Асамблеї. "У цій промові він окреслить кроки, які адміністрація зробила для просування американського лідерства, що базується на угодах про співпрацю з іншими державами для вирішення найактуальніших проблем світу", – анонсував представник Ради нацбезпеки США.

Окрім того, Кірбі наголосив, що багато нинішніх проблем з якими зіштовхнулись світ та зокрема країни Півдня, є наслідками російської війни в Україні.

"Багато викликів, з якими вони стикаються, – авжеж не всі, я цього не кажу, – але багато з них загострила, якщо не спричинила війна Путіна в Україні. Авжеж росіяни хочуть, щоб ви повірили, що це провина Заходу, що вони не винні, – бо ж вони ніколи не винні. Але це їхня провина. Відсутність продовольчої безпеки, економічні проблеми, інфляція, з якою стикаються багато країн, – багато в чому спричинені війною Путіна в Україні, особливо коли йдеться про відсутність продовольчої безпеки. Нещодавно росіяни також вирішили не продовжувати зернову угоду в Чорному морі. Хто розплачуватиметься за це? Очевидно, український народ продовжує платити найвищу ціну в цій ситуації, – але розплачуватись доведеться також країнам Глобального Півдня з доходами нижче середнього", – наголошує Кірбі.

Своєю чергою журналіст польського видання, запитав Кірбі про необхідність реформувати Раду Безпеки ООН, обмеживши або заблокувавши право вето для РФ. Так, за словами журналіста, американський президент закликає розширити Радбез долучивши туди нових членів, попри те що головним джерелом дисфункції Радбезу є право вето таких членів, як Росія, які відкрито порушують базові засади статуту ООН.

"Головна увага президента зосереджена на створенні більш інклюзивної та розширеної Ради Безпеки, це стосується як постійних, так і непостійних членів. Щодо того, що робить Росія, вони можуть полегшити усім ситуацію, якщо просто виведуть свої війська з України і перестануть порушувати Статут ООН, який вони підписали. А також, якщо вони фактично виконають зобов’язання, під якими вони підписалися в резолюціях Ради Безпеки ООН щодо торгівлі зброєю із КНДР. Все, що вони повинні зробити, це виконати те, за що вони самі ж проголосували. І це те, що ми хочемо бачити від Росії, окрім авжеж, виходу з України", – вважає Кірбі.

Прокоментував Кірбі також і нещодавній візит лідера КНДР до Росії. За словами Кірбі наразі США не бачать фактів воєнної співпраці між обома підсанкційними державами.

"Ми не бачили жодних ознак того, що КНДР змінила свої розрахунки та вирішила надати Збройним силам РФ летальне озброєння. Ми досі переконані, що робити це не в інтересах КНДР. Тож ми продовжимо спостерігати, але наразі ми не бачимо жодних ознак того, що в цьому відношенні відбулися якісь зміни", – заявив представник адміністрації Білого Дому.

Кірбі також наголосив, що потенційна військова співпраця між КНДР та РФ стане порушенням багатьох резолюцій Радбезу ООН, а також раніше озвучених публічних заяв лідера Північної Кореї.

"Ми стежимо за розвитком співпраці між Північною Кореєю та Росією протягом тривалого часу. І ми оприлюднили наші занепокоєння щодо їхньої ймовірної кооперації на рівні керівництва. Ми також вже закликали КНДР виконати власні публічні зобов’язання не підтримувати війну Путіна в Україні. Ми звичайно бачили коментарі Кремля після зустрічі з Кім Чен Ином, що, мовляв, жодної угоди не було укладено. Що ж, ми сприймаємо це з певною недовірою, та продовжимо стежити за розвитком подій. Будь-яка угода між цими країнами буде порушенням резолюцій РБ ООН, – резолюцій, які підписали самі ж росіяни. Ми також продовжимо перемовини з нашими партнерами в ООН, про співпрацю щодо притягнення обох сторін до відповідальності, якщо вони продовжать рухатись в цьому напрямку", – підсумував Кірбі.

Дивіться також: Генасамблея ООН. Які події — найочікуваніші для України?