Четвер, 10 Жовтня, 2024

Польща, Угорщина та Словаччина продовжили заборону на продаж українського зерна на території своїх країн у той час, як Європейський Союз скасував тимчасову заборону на імпорт українського зерна та інших продуктів до п’яти країн-членів ЄС, повідомляє агентство Reuters.

Три країни-сусідки України оголосили про власні обмеження на імпорт українського зерна в п’ятницю, 15 вересня, після того, як Єврокомісія вирішила не продовжувати заборону на імпорт до п’яти сусідів України з ЄС.

Комісар ЄС з питань торгівлі Валдіс Домбровскіс у п’ятницю закликав країни ЄС утриматися від односторонніх заходів проти імпорту українського зерна. Але Варшава, Братислава та Будапешт негайно відреагували забороною, хоча заявили, що вони надалі дозволятимуть транзит української продукції.

Міністр сільського господарства Польщі сказав, що заборона стосуватиметься чотирьох видів зернових та борошна з кукурудзи, пшениці та ріпаку. Міністерство сільського господарства Словаччини також оголосило про продовження заборони, але наголосило, що вона не стосується транзиту через країну. Таким чином Словаччина, за словами міністерства, «висловила солідарність з Україною».

Натомість Угорщина запровадила національну заборону на імпорт 24 українських сільськогосподарських продуктів, включаючи зерно, овочі, кілька м'ясних продуктів і мед. Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь у дописі на Facebook рано вранці в суботу, заявив, що «ми будемо захищати інтереси фермерів».

Після широкомасштабного російського вторгнення ЄС підтримав українських сільськогосподарських виробників тим, що відкрив для них можливість експортувати своє продовольство без мита. Це призвело до зниження цін на продукцію фермерів у кількох країнах на сході Європейського Союзу і протестів європейських фермерів.