П’ятниця, 11 Жовтня, 2024

Сили оборони України продовжують наступ на Мелітопольському і Бахмутському напрямках, а також мають частковий успіх в районах Кліщіївка та Андріївки, повідомляє Генштаб ЗСУ. Американський аналітичний центр ISW пише, що геолокаційні кадри показують окремі успіхи ЗСУ на півдні від Роботиного.

Україна продовжує утримувати ініціативу й виштовхувати Росію з її ліній оборони, так ситуацію на фронті прокоментував командувач Збройних Сил Великої Британії Тоні Радакін під час виставки зброї DSEI в Лондоні, пише Guardian.

Він відкинув заяви про те, що український контрнаступ проходить із труднощами, і додав, що "на півночі вони утримують.. російські сили, а на півдні – просуваються" уперед по 10-20 кілометрів.

Радакін також підкреслив, що не можна очікувати прогресу від Збройних Сил України за передбачуваним графіком, адже йдеться про війну. Як зазначає британське видання, Радакін регулярно спілкується з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним.

Тим часом генерал США у відставці й колишній директор ЦРУ Девід Петреус в інтерв'ю DW розповів, що він позитивно оцінює шанси Києва прорвати другу й третю лінії російської оборони.

Він підкреслив, що українці стикаються із надзвичайно важким завданням, й вони адаптують свій підхід, просуваючись далі незважаючи на заміновану територію: "Ми говоримо про кілометри, багато кілометрів дистанції … І українцям довелося пробиратися через це, тому що вони не мають повітряних сил, у них немає можливостей броньованого прориву тощо, які ми [США] використали б для такої потужної оборони".

Попереду, сказав Петреус, – ще більше викликів: "Перекрити лінію зв'язку, яка з'єднує Росію через південний схід України з силами, які знаходяться на північ від Криму?.. Чи можуть вони ще більше ізолювати Крим? Чи зможуть вони знищити більше військово-морських і авіаційних баз?" Він додав, що НАТО має продовжити допомагати Україні готуватись до цього у довгій перспективі.

Тим часом оглядач видання The Hill Петрік Дреннан зазначає, що у питанні дій на фронті Україна перебуває на роздоріжжі, адже незалежно від тактик ЗСУ, "росіяни краще підготовлені, ніж рік тому": Вони взяли на озброєння гнучку оборону – відступаючи, коли потрібно, і виснажуючи український наступ нищівним використанням протитанкових керованих ракет, які запускають як сухопутні сили, так і ударні вертольоти. Крім того, можливості російської радіоелектронної боротьби були чудовими до війни й стали лише кращими, особливо щодо їхньої здатності глушити сигнали безпілотників".

При цьому він додає: "Навіть якщо через дії Росії Україна обмежиться скромними територіальними надбаннями, короткострокова ситуація для неї не є доброю. Вони [росіяни] використовують свої найкращі навчені сили та стикаються з гострою нестачею артилерійських снарядів". І все ж, пише видання, "здається, у них не закінчуються солдати, якими президент Путін готовий жертвувати, щоб ця кривава війна тривала".

Журналіст американського телеканалу PBS Нік Шифрін підкреслив, що неможливо переоцінити важливість моменту: "Американські посадовці кажуть мені, що отримання грошей через Конгрес, що є ключовим для України в найближчі кілька тижнів, і збереження американської та європейської підтримки значною мірою залежатимуть від того, чи зможе Україна довести, що вона може досягти цілей у цьому контрнаступі". Він також процитував слова одного з посадовців США, що "час не грає на руку Україні".

Нагадаємо, два колишніх американських генерали Філіп Брідлав і Бен Годжес у листі до лідерів республіканців у Палаті представників закликали залишити політику осторонь і швидко схвалити додаткову допомогу для України – відповідно до запиту Білого дому про 24 мільярди доларів додаткової підтримки для Києва.