П’ятниця, 11 Жовтня, 2024

Колишній британський прем'єр-міністр Борис Джонсон виступив з палким закликом до демократичних країн і окремо до Сполучених Штатів, щоб вони посилили військову допомогу українцям, щоб прискорити перемогу України у війні проти російського вторгнення.

Повернувшись з чергової поїздки в Україну, Джонсон у статті в британському тижневику Spectator висловив думку, що міжнародна підтримка досі не відповідає потребам українців, і що вона не досягла рівня необхідного, аби покласти край російській агресії.

«Від нас вони хочуть лише одного – озброєнь, щоб довести цю роботу до кінця. Я просто не розумію, чому ми й досі зволікаємо. Чому ми завжди такі повільні? Як ми можемо дивитися цим чоловікам в очі і пояснити затримки?», – запитує він після опису спілкування у лікарні з пораненими українськими солдатами, які просили допомогти вигнати російських загарбників.

Джонсон виокремлює потребу додаткових переносних зенітних ракет, систем протиповітряної оборони, а також далекобійної артилерії.

Він підкреслює цінність переданих Україні британсько-французьких ракет Storm Shadow/SCALP і зауважує, що США досі не надали американські ракети ATACM.

На думку Бориса Джонсона допомога Україні важлива саме для Заходу, бо навіть видимість перемоги Путіна («йому досить лише втримати принаймні частину загарбаної території»), була б «жахливим» сигналом для світу, що «агресія дає результати, що європейські кордони знову можна змінювати силою».

«США виділили на допомогу збройним силам України лише приблизно 1% свого річного бюджету. А Велика Британія виділила лише частку того, що надали США», – підкреслює він.

Борис Джонсон прямо звертається до американських політиків і натякає на колишнього президента Дональда Трампа, який змагається за висунення його кандидатури від Республіканської партії на президентські вибори у США 2024 року.

«Перемога Путіна була б катастрофою і для Заходу, і для американського лідерства. І я не думаю, що такий результат міг би легко витримати хтось з президентів США, не кажучи вже про того, який хотів Повернути Америці велич», – пише колишній прем’єр-міністр, згадуючи виборче гасло Трампа.

Українська перемога, доводить Джонсон, означала б протилежне: «Сигнал для світу, що ми дбаємо за демократію, що ми готові відстоювати свої принципи, що Заходу вистачає сміливості триматися курсу, аж поки ми чогось досягнемо».

Джонсон окремо згадує «декого у Вашингтоні», хто пропонує зосереджуватися насамперед на Китаї і «тримати ракети ATACM в резерві, щоб надати для захисту Тайваню».

«Яка нісенітниця, – наголошує Джонсон, – Найкращий спосіб уникнути нападу на Тайвань – це домогтися, щоб українці перемогли, і то якнайшвидше».

Він переконує, що «перемога України заново утвердить та додасть енергії Заходу і всьому, що ми відстоюємо. Але насамперед це означатиме визволення прекрасної і повністю невинної країни, на яку вчинено свавільний злочинний напад».

Борис Джонсон завершує закликом надати «українцям всю необхідну військову допомогу, щоб довести справу до якомога швидшого звершення», щоб припинити жертвувати людей «в тому безглуздому конфлікті».

У розмові з київським журналістом Дмитром Гордоном у Києві Джонсон послався на історичний досвід британського переконування Сполучених Штатів у потребі залучатися до розв'язання європейських проблем.

За словами Джонсона однією з заслуг британського лідера часів Другої Світової війни Вінстона Черчилля було переконування американського президента Рузвельта приєднатися до війни у Європі.

«Черчилль змусив би США зрозуміти, що це шанс для свободи в усьому світі. Подумати тільки: Черчилль витратив два роки, переконуючи Рузвельта приєднатися до Другої світової війни! Два роки Британія була майже наодинці. Англо-американська угода стала її досягненням. І саме тому Захід виграв із союзниками Другу світову війну…», – сказав Борис Джонсон.