П’ятниця, 11 Жовтня, 2024

Колишній президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що, на його думку, вступ України до НАТО не принесе миру і стане “провокацією для Росії”.

Про це Саркозі заявив в ефірі французького телеканалу BFM TV.

“Є два способи закінчити війну: знищити один одного (але я попереджаю: нам не вдасться знищити другу ядерну державу світу і ми поринемо у світову війну) або дипломатичні переговори”, – сказав Саркозі.

Питання потенційних переговорів з Росією торкнулися сьогодні і під час брифінгу Державного департаменту США. Речник Держдепу Метью Міллер сказав, що напередодні російського вторгнення США “чітко давали зрозуміти, що ми готові брати участь у дипломатії з Росією”. Так само готовність до переговорів демонструвала, за словами Міллера, й українська сторона.

Щодо НАТО, то Міллер додав: США жодним чином не протидіятимуть політиці відкритих дверей альянсу. А також наголосив, що НАТО жодним чином не є загрозою для Росії.

Минулого місяця світові ЗМІ публікували архівні фото Саркозі з президентом РФ Путіном та критикували мемуари колишнього французького президента, що, за свідченням видання Guardian, викликали міжнародну суперечку через коментарі щодо Росії та України.

“В інтерв’ю для реклами 560-сторінкової книги Саркозі став на захист Володимира Путіна та закликав Україну погодитися з російською окупацією Криму та інших спірних територій”, – пише The Guardian та цитує заклик Саркозі до України утриматися від приєднання до НАТО та ЄС і залишатися “нейтральною”, щоб “заспокоїти побоювання Росії бути оточеною ворожими сусідами”.

Саркозі у книзі також закликає Росію “відмовитися від будь-яких військових дій проти своїх сусідів”.

Політик назвав повернення Криму Україні “ілюзорним”.

Натомість президент України Володимир Зеленський запрошував Саркозі відвідати Бучу й побачити, “до чого за 14 років призвела політика поступок Росії” та стати свідком страшних наслідків російської агресії.

Зеленський, як повідомляв Голос Америки, нагадав, що 14 років тому Саркозі брав участь в Бухарестському саміті НАТО, де лідери країн альянсу вирішили відкласти на невизначене майбутнє вступ України, а також Грузії, до альянсу.