Субота, 12 Жовтня, 2024

«Вихід Російської Федерації з Чорноморської зернової ініціативи в липні та атаки на зернові комплекси в Одесі та інших місцях знову призвели до захмарного зростання цін у багатьох країнах, що розвиваються, позбавивши багатьох людей права на їжу».

З такою заявою виступив у понеділок, 11 вересня, Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк на відкритті сесії Ради з прав людини в Женеві, Швейцарія. Тюрк додав, що рівень голоду в усьому світі повернувся до рівня 2005 року, а до 2030 року майже 600 мільйонів людей будуть «хронічно недоїдати», повідомляє агентство Reuters.

За словами Тюрка, світ наразі має достатньо фінансових, технологічних та земельних ресурсів, щоб забезпечити «достатньо їжі для всіх», цитує мережа CNN. Однак, «зміна клімату, наслідки пандемії та війна Росії проти України» – cthtl причин голоду та відсутності продовольчої безпеки у світі.

«Півтора року жахливої війни спустошили Україну, завдавши жахливих втрат її народу та завдавши шкоди величезним площам сільськогосподарських угідь», – додав Тюрк.

Як повідомляв раніше Голос Америки, Чорноморську зернову угоду було підписано у липні 2022 року за посередництва Туреччини та ООН, а в липні 2023 року Росія одноосібно вийшла з угоди. Для відновлення її дії, Росія висуває низку вимог, включно з поверненням російського Россєльхозбанку до системи SWIFT, від якої банк було відключено минулого року на виконання санкцій ЄС проти Росії.

Останнім часом, Росія здійснила серію ударів по портовій і зерновій інфраструктурі України у гирлі Дунаю в Одеській області, викликавши широке засудження з боку міжнародної спільноти. Наразі шлях через румунський порт Констанца розглядають як один з головних коридорів для експорту українського збіжжя в умовах морської блокади Росії.