Четвер, 17 Жовтня, 2024

Британське Міністерство закордонних справ засудило намагання Росії провести так звані вибори на окупованих територіях України.

«Російські фіктивні «вибори» на українських територіях Криму, Запоріжжя, Донецької, Луганської та Херсонської [областей] є явною спробою фальшиво легітимізувати незаконний контроль Росії над суверенною територією України», – мовиться у заяві британського міністерства, опублікованій у середу у Twitter.

У вівторок Міністерство оборони Великої Британії заявило, що голосування вже почалося в Запоріжжі та Маріуполі і що основний потік виборців вони очікують у п’ятницю та неділю – день виборів у Російській Федерації. Британська розвідка пише, що незважаючи на те, що у виборах бере участь понад 1000 кандидатів, за деякими повідомленнями, «бракує кваліфікованих, досвідчених і бажаючих кандидатів».

Також зведення розвідки пише про те, що відсутні «незалежні кандидати, які не є членами схвалених Кремлем партій», що, за словами британських аналітиків, «вказує на те, що ці вибори не будуть вільними чи чесними».

Міністерство наводить дані «опитування Кремля», згідно з яким, партія «Єдина Росія» може отримати 80% голосів, і таким чином Москва планує зміцнити контроль над чотирма окупованими регіонами.

Британська розвідка цитує Український центр національного спротиву, який стверджує, що «окупаційна влада значно завищила кількість виборців у виборчих списках».