Понеділок, 14 Жовтня, 2024

ГАВАНА, 4 вересня (Reuters). Куба викрила мережу торгівлі людьми, яка змушувала громадян країни воювати на стороні Росії у війні в Україні, заявило в понеділок Міністерство закордонних справ Куби, додавши, що кубинська влада працює над «нейтралізацією та ліквідацією» мережі.

Заява Міністерства закордонних справ Куби не надає деталей, але там вказується, що мережа торгівлі людьми діяла як у острівній державі Карибського басейну, за тисячі миль від Москви, так і в Росії.

«Міністерство внутрішніх справ… працює над нейтралізацією та ліквідацією мережі торгівлі людьми, яка діє з Росії і залучає кубинських громадян, які проживають там, і навіть деяких з Куби, до військових сил, які беруть участь у військових діях в Україні», – йдеться в заяві уряду Куби.

Російський уряд не прокоментував ці звинувачення. Минулого року Росія оголосила про план збільшити чисельність своїх збройних сил більш ніж на 30% до 1,5 мільйона військовослужбовців.

Це масштабна мета, яку складно втілити і через великі, але поки точно не оцінені втрати під час війни.

Наприкінці травня російська газета в Рязані повідомила, що кілька громадян Куби підписали контракти зі збройними силами Росії та їх відправили в Україну в обмін на російське громадянство.

Невідомо, чи пов'язана заява кубинського Міністерства закордонних справ з цим повідомленням. Але уряд Куби заявив, що вже почав судове переслідування справ, у яких її громадян примушували до участі в бойових діях в Україні.

"Спроби такого характеру нейтралізовані, проти осіб, причетних до цих дій, порушено кримінальні справи", – йдеться в повідомленні в понеділок.