П’ятниця, 11 Жовтня, 2024

Російський пілот Мі-8АМТШ ПКС РФ, який перегнав вертоліт в Україну під час унікальної операції Головного управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МОУ), назвав головним мотивом свого вчинку категоричне несприйняття агресивної війни Кремля.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал ГУР МОУ.

Так, українські розвідники представили документальний фільм про цю операцію "Збиті льотчики Росії", в якому, зокрема, розкривається обличчя цього пілота, який перегнав в Україну гелікоптер Мі-8А в рамках спецоперації під кодовою назвою "Синиця".

За словами 28-річного пілота, капітана та командира вертольота Мі-8 Максима Кузьмінова, він летів в Україну на гранично низькій висоті.

Російський пілот служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 із пунктом постійної дислокації у Приморському краї.

"Я зв'язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі та почали планувати безпосередньо мій переліт", – розповів Кузьмінов.

Також він зазначив, що ризиковану операцію вдалося зберегти в таємниці та успішно завершити, оскільки ГУР змогла організувати безпечний коридор:

"Я зрозумів, що перебуваю поруч із кордоном, тобто я передав своє місцезнаходження… Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився", – сказав російський пілот.

Він зазначив, що категорично не сприймає повномасштабну військову агресію РФ проти України та не хоче бути причетним до воєнних злочинів.

"Те, що зараз відбувається – це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку у тому, щоб не сприяти цим злочинам. Я прекрасно знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно переможе у цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Увесь світ допомагає, тому що розуміє, що передусім треба цінувати людське життя… Ніхто не хоче цієї війни", – пояснив він.

Також Кузьмінов закликає інших російських пілотів наслідувати його приклад, і наголошує, що вони "аніскільки не пошкодують".

"Ви просто відкриєте для себе світ барв. І запам'ятайте: ви просто багато чого не знаєте, ви не бачили, як живуть інші люди. Коли ви дійсно щось відкриєте, то свою думку зміните докорінно", – сказав офіцер.

У ГУР нагадали, що Україна надає всі передбачені міжнародним правом, державним законодавством та відповідними держпрограмами гарантії безпеки та винагороди російським льотчикам, які переправлять в Україну справну авіатехніку.

Перегін вертольота Мі-8 із РФ в Україну

Нагадаємо, 23 серпня, мережею активно поширювалися чутки, що в Україну нібито прилетів і сів російський вертоліт Мі-8.

У мережі писали, що пілоти вертольота, мовляв, "втратили орієнтир, тож потрапили на неокуповану територію України", але коли зрозуміли, де опинилися, вже було пізно.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.