П’ятниця, 4 Жовтня, 2024

Новим міністром оборони Великої Британії став Ґрант Шаппс, замінивши на тій посаді Бена Воллеса, одного з провідних організаторів британської і міжнародної військової допомоги Україні у відповідь на російське вторгнення.

У Лондоні підкреслюють, що перетасування в кабінеті не означають зміни позиції Великої Британії щодо України, але відхід 53-річного Бена Воллеса, який користується повагою в широких політичних колах, вважають втратою для урядової Консервативної партії.

Сім’я Шаппса, який має трьох дітей, у березні 2022 року прийняла у себе родину біженців з України. Цього місяця відвідував Київ у якості міністра енергетики.

54 річний Ґрант Шаппс досвідчений політик і був на кількох міністерських посадах, але не відміну від Воллеса він не має досвіду служби в армії.

Одним з головних його завдань на чолі міністерства оборони буде втілення планів збільшення виробництва зброї і зокрема артилерійських набоїв для постачання Україні.

Бен Воллес у листі про відставку повторив свої неодноразові заклики не економити на обороні і натякнув, що сподівається на менше навантаження після обов’язків, що за його словами вимагала майже цілодобової напруженості впродовж років.

Прем'єр-міністр Ріші Сунак у листі – відповіді Воллесу подякував йому за працю і підкреслив: «Я повністю розумію ваше бажання піти з посади після восьми років виконання міністерської роботи».

53-річного Бена Воллеса називали одним з претендентів на посаду генерального секретаря НАТО, але в Альянсі натомість вирішили продовжити повноваження чинного керівника Єнса Столтенберґа ще на один рік.

Одним з помітних епізодів в діяльності Воллеса став його заклик влітку цього року, щоб Україна докладала більше зусиль, аби міжнародні партнери бачили українську вдячність за надану допомогу.

Він підкреслював, що в деяких країнах рівень політичної підтримки України не такий високий як зокрема в Британії, і може змінюватися, а тому, за словами Воллеса, допомогу партнерів не варто сприймати як належне.