Субота, 5 Жовтня, 2024

Вівек Рамасвамі, учасник виборчих перегонів від Республіканської партії на посаду президента США, в понеділок, 28 серпня, оприлюднив свою зовнішньополітичну платформу, у якій приділив значну увагу Україні й російській війні.

У програмній статті, опублікованій у виданні The American Conservative («Американський консерватор» – ред.), Рамасвамі заявив, що він «прийме» контроль Росії над територіями України, які були окуповані російськими військами, а також не допустить приєднання України до НАТО в обмін на припинення Росією військового союзу з Китаєм.

Також Рамасвамі пообіцяв приїхати до Москви у 2025 році, після вступу на посаду президента США, щоб обговорити умови закінчення війни Росії проти України. Іншим пунктом його програми стане зняття міжнародних санкцій з Росії та її реінтеграція у світові ринки, що, на його думку, зробить Росію противагою Китаю у східній Азії.

Загалом, Рамасвамі вважає, що США втратили свій історичний шанс залишитися єдиною наддержавою після закінчення Холодної війни на початку 90-х років, дозволивши Китаю і Росії зблизитися і посилитися. Тож тепер настав час скоротити міжнародну присутність США і сфокусуватися на «справжніх інтересах» країни.

Погляди Рамасвамі на міжнародні проблеми й відносини вже критикували, зокрема, й інші кандидати-республіканці. Як вже повідомляв Голос Америки, під час республіканських президентських дебатів 23 серпня, кандидатка Нікі Гейлі розкритикувала проросійську позицію Рамасвамі, заявивши, що у війні з Україною «[п]еремога Росії – це перемога Китаю. Ми повинні це знати. Україна для нас – перша лінія оборони». «У вас немає зовнішньополітичного досвіду, і це видно», – додала Гейлі під час дебатів.

Однак, після оприлюднення зовнішньополітичної платформи 28 серпня, Рамасвамі зазнав додаткової жорсткої критики. Так, експерт каналу Fox News і оглядач видання The Washington Post Марк Тіссен схарактеризував ідеї Рамасвамі як «злочинно дурні», як зазначає The Hill, цитуючи Тіссена далі: «Як диплом першокурсника із зовнішньої політики. Цілковита дискваліфікація».

Своєю чергою, американська історикиня і професорка Університету Нью-Йорка Рут Бен-Гіат у своєму дописі в мережі Х зазначила припустила, що висунення Рамасвамі — це психологічна операція. Хоча сам він сподівається на високу посаду в уряді Трампа, пише вона, «його спонсори знають справжню функцію його «кандидатури»: охопити нові групи для радикалізації та зміцнити зв’язки ультраправих США та за кордоном, в т.ч. шляхом нормалізації злочинів Путіна».