Неділя, 6 Жовтня, 2024

Польща, Литва і Латвія пообіцяли повністю закрити свої кордони з Білоруссю у разі, якщо відбудеться "критичний інцидент" за участі бойовиків ПВК "Вагнер", які продовжують дислокуватися у Білорусі після смерті свого ватажка Євгена Пригожина минулого тижня.

З такою заявою виступив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінські 28 серпня у Варшаві після зустрічі зі своїм литовським та латвійським колегами.

"Ми вимагаємо від влади в Мінську, щоб група "Вагнер" негайно залишила територію Білорусі, а нелегальні мігранти негайно покинули прикордонну зону та були відправлені назад у свої країни.

Якщо станеться критичний інцидент, незалежно від того, на польському чи литовському кордоні, ми негайно дамо відповідь. Усі відкриті досі пункти пропуску будуть закриті", – цитує Камінського Reuters.

Бойовики ПВК "Вагнер" осіли в Білорусі на запрошення президента Олександра Лукашенка після короткочасного і невдалого заколоту проти російської військової верхівки наприкінці червня цього року. Це сприяло подальшому підвищенню напруги в регіоні, де останні кілька років спостерігалися численні інциденти, пов’язані з незаконним перетином кордону з боку Білорусі нелегальними мігрантами.

Як вже повідомляв Голос Америки, раніше цього року Польща направила тисячі додаткових військових для посилення кордону, а також закрила 5 з 6 наявних пунктів перетину кордону з Білоруссю після того, як в Білорусі було ув’язнено польського журналіста за звинуваченнями, які Польща вважає політично мотивованими.

Також, з 18 серпня цього року, Литва «тимчасово» призупинила роботу 2 з 6 наявних пунктів перетину кордону з Білоруссю, зокрема, з огляду на потенційну загрозу національній безпеці Литви з боку ПВК "Вагнер", розташованої в Білорусі, та з метою впорядкування міграційних потоків, як повідомляв раніше Голос Америки.

Крім цього, міністр внутрішніх справ Литви Агне Білотайте, яку цитує Радіо Свобода, заявила під час зустрічі у Варшаві 28 серпня, що Литва має намір закрити два додаткові пункти перетину кордону з Білоруссю і залишити відкритими лише два прикордонних пункти.