Неділя, 6 Жовтня, 2024

Росія, ймовірно, скасувала військові навчання "Запад – 23", припускає Міністерство оборони Великої Британії. Причина – нестача військ та обладнання.

Навчання "Запад", які раніше планувались на вересень, – основна подія військових навчань РФ і є кульмінацією року військових навчань, йдеться у повідомленні британських аналітиків. Експерти додають, що з 2021 року пріоритет в навчаннях надавався протистоянню уявній загрозі від НАТО.

Погані результати російського війська в Україні, йдеться в повідомленні британського відомства, показали те, що російські стратегічні військові навчання мали обмежену цінність і в основному були показними.

Про те, що російські навчання "Запад" часто відпрацьовували вторгнення до НАТО, включаючи створення загрози ядерної атаки, нагадав міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

На події Quo Vadis Europa раніше цього місяця Ландсбергіс окремо згадав російські навчання "Запад" 2009 року, коли Росія відпрацьовувала напад на країну НАТО, "яка виглядала як балтійська країна, і погрожували нападом на Варшаву, якщо Польща намагалась би зупинити просування".

Тому, підкреслив посадовець, європейські країни мають бути готовими відповісти на будь-яку ескалацію.