Понеділок, 7 Жовтня, 2024

Американські та британські військові відомства досі залишають невеликий простір для сумнівів щодо загибелі керівника російської приватної військової компанії Вагнер Євгенія Пригожина.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак 25 серпня сказав, що Пригожин «найімовірніше був у літаку», який впав два дні тому під час перельоту з Москви в Петербург.

Ріші Сунак підкреслив, що його уряд «працює з союзниками, аби з’ясувати, що сталося», а також заявив, що «зараз найважливіше, щоб Путін припинив своє незаконне вторгнення в Україну».

Британське міністерство оборони у повідомленні зауважує, що зараз «ще нема неспростовного доказу, що Пригожин був у літаку», як про це повідомили російські державні установи, і підкреслює: «Відомо, що він вдавався до надзвичайних заходів безпеки. Однак є велика ймовірність того, що він дійсно мертвий».

«Смерть Пригожина майже напевно матиме глибоко дестабілізуючі наслідки для групи Вагнер. Його особисті якості, такі як гіперактивність, виняткова зухвалість, прагнення до результатів і надзвичайна жорстокість пронизували Вагнер і навряд чи будь-який наступник зможе з ним зрівнятися», – йдеться у британському повідомленні.

Британські військові також підкреслюють, що «вакуум в керівництві Вагнера був би посилений тим, що разом з Пригожиним напевне загинув також командувач Дмітрій Уткін і начальник постачання Валерій Чекалов».

Напередодні у Вашингтоні речник Пентагону Пет Райдер сказав журналістам, що Пригожин «ймовірно був вбитий», але не вдавався до припущень, як саме це могло статися.

«Наразі у нас немає жодної інформації, щоб вказувати на повідомлення преси, що літак збила якась ракета запущена з землі. Ми вважаємо ту інформацію неточною. Знову ж таки, нічого не вказує, немає інформації, яка б припускала, що була ракета «земля-повітря». Але крім цього, я справді просто не матиму жодної додаткової інформації», – підкреслив військовий речник США 24 серпня.