Неділя, 6 Жовтня, 2024

Під час підготовки проекту державного бюджету на 2024 рік міністерства та відомства просять збільшити витрати на сектор безпеки та оборони вп'ятеро. Але коштів на це немає. Про це з посиланням на заяву міністра фінансів Сергія Марченка в ефірі телемарафону.
"Звичайно, вони просять у п'ять разів вище. Знаєте, можна багато хотіти, але є об'єктивна реальність: ми не можемо вп'ятеро збільшити податки, тобто відповідь дуже проста" , – повідомив він.

Як зазначив міністр, ми можемо собі дозволити сектор безпеки та оборони "такий, який є".
"Можемо трохи там переглянути, підкоригувати. Але ми утримуємо цей сектор досить значними зусиллями" , – сказав Марченко.

За його словами, рано говорити про якісь остаточні цифри.
"Ми зараз збираємо з боку міністерств, відомств. Є розуміння, яким чином ми готуватимемо бюджет, є розуміння потреб наших. Єдине, що точно можна сказати, що у нас витрати сектору безпеки та оборони не будуть нижчими, ніж цього року" , – додав міністр.

Зазначимо, що проект бюджету має бути поданий Кабміном до Ради до 15 вересня.
Нагадаємо, витрати на оборону у 2023 році становлять 1,6 трильйона гривень, і це не остаточна цифра. Водночас, Україна збере податків на 1,3 трильйона гривень. Україна не може використати міжнародну фінансову допомогу (ще 1,6 трильйона гривень) на військові цілі, ці кошти йдуть на соціальні витрати.